Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

Опішненська сторінка з життя талановитої художниці й експозиціонера Нонни Кисельової

вкл. 20 квітня 2018. Опубліковано в Популяризація гончарства

Наприкінці спекотного літа 1960 року за направленням на роботу в завод «Художній керамік» з Ленінграда прибула невисокого зросту красива кароока дівчина – Нонна Кисельова. Вона закінчила Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна, здобувши спеціальність «художник декоративно-прикладного мистецтва».

Спочатку її призначили старшим лаборантом. Працювала пліч-о-пліч з відомими корифеями опішненського гончарства: Олександрою Селюченко, Гаврилом та Явдохою Пошивайлами, Іваном та В’ячеславом Біликами, Григорієм Кирячком. Її учителями-практиками були талановиті малювальниці Мотрона Назарчук і Зінаїда Линник. Нонна Кисельова пригадує: «Вони навчали мене розмальовувати кухонний посуд фляндрівкою, рослинним орнаментом спринцівкою з ангобами. Це доволі цікава процедура, яка потребує старанності, акуратності й терпіння. Кожен працівник виконував старанно свою роботу. Хто приходив з новеньких на роботу на завод, вони радо зустрічали, без вагань навчали гончарній справі».

Нонна Кисельова – досить активна творча людина. Коли жила й навчалася в Ленінграді, закінчила балетну школу, володіла танцювальними навиками. Мала гарний смак, вміла шити й моделювати одяг, займалася рукоділлям. Тож у Опішному вона пов’язувала роботу на заводі та в Будинку дитячої та юнацької творчості, де вела гуртки танцю, крою та шиття, в’язання. Її вихованці здобували призові місця на районних та обласних танцювальних змаганнях і конкурсах. Костюми для хореографічних композицій вигадувала й шила власноруч.

1962 року Нонну Кисельову призначили на посаду головного художника заводу «Художній керамік». Вона старанно виконувала свої службові обов’язки, пов’язані із затвердженням нового асортименту підприємства, представленням кращих виробів на різних виставках, турбувалася про високий художній рівень продукції. Та найулюбленішою її справою була експозиційна робота.

Завдяки зусиллям Нонни Кисельової слава про опішненську кераміку, її авторів та завод «Художній керамік» ширилася по всій території України й Радянського Союзу. В Укрхудожспілці високо оцінили її діяльність і запропонували роботу в Києві.

1966 року талановитий художник і експозиціонер покинула Опішне назавжди…

 

Анна Шаблій,

екскурсовод ІІ категорії

Науково-методичного відділу популяризації гончарної спадщини,

туризму та екскурсій Національного музею-заповідника українського гончарства

Нонна Кисельова (друга ліворуч). Опішне, Полтавщина.1960-ті. Автор фото невідомий. Приватний архів Галини Піскун.

Нонна Кисельова. 1970-ті. Місце зйомки та автор фото невідомі. Приватний архів Галини Піскун.

Нонна Кисельова (друга праворуч) та її чоловік Лев Горинін (праворуч). Київ (?). 1965. Автор фото невідомий. Приватний архів Галини Піскун.

Нонна Кисельова (ліворуч) та Антоніна Корецька (праворуч).Опішне, Полтавщина. 1960-ті. Автор фото невідомий. Приватний архів Галини Піскун.


 

Замовити екскурсію