Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

ВИДАВНИЧІ НОВИНКИ

вкл. 20 березня 2020. Опубліковано в Видавництво «Українське Народознавство»

Видавництво «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства вже понад 20 років поповнює ринок керамологічної фахової літератури новими науковими бестселерами, які користуються неабияким авторитетом серед ученої еліти як в Україні, так і за кордоном.  

Нині світ побачили водночас два видання відомого керамолога, краєзнавця, етнолога, історика, кандидата історичних наук Віктора Міщанина: «Мотрона Назарчук: життя і творчість» та  «Віра Мордіна: про гончарство, вишивання й не тільки…».

Видання стануть в нагоді керамологам, етнологам, історикам, мистецтвознавцям, культурологам, краєзнавцям, фольклористам, усім, хто цікавиться традиційно-побутовою культурою України, науковою й культурною спадщиною України.

Мотрона Назарчук: життя і творчість

Дослідження життєвого й творчого шляху, мистецької спадщини Мотрони Назарчук (1911–2008), видатної української малювальниці, уродженки Малих Будищ (Полтавщина). Опубліковано частину творів мисткині з фондових зібрань музеїв України.

Епістолярій майстрині (1973–2007), а також листи до неї від різних адресантів (1961–2006) містять унікальну інформацію про її життя, родину, історію рідного села Опішного – столиці українського гончарства – навколишніх гончарних осередків – Глинського та Міських Млинів. Подано фотолітопис життя, спогади й публікації, унікальні архівні документи про видатну постать вітчизняної культури.

Віра Мордіна: про гончарство, вишивання й не тільки…

Книгу присвячено життєвому й творчому шляху відомої в Кубані вишивальниці Віри Мордіної, яка походить з українського козацького роду Зубенків і народилася в знаному гончарному осередку – селі Малі Будища, що розміщений поряд зі всесвітньо відомою столицею українського гончарства – Опішним.

Подано фотолітопис життя й творчості мисткині, її епістолярну спадщину (1996–2006), а також листи до неї (1997, 2004), в яких міститься унікальна інформація про її родину, біографічні події, історію Малих Будищ і навколишніх населених пунктів.

Осібне місце в книзі займають спогади й роздуми Віри Мордіної про життя, любов до пісні, вишите й написане нею, адже вона не лише вишивала, але й писала (билини, казки, вірші, статті в періодиці). Подано газетні публікації Віри Мордіної (1988–2003) та про неї (1985–2001), а також бібліографію мисткині (1985–2019).

Придбати ці та інші видання, а ще красиві, ексклюзивні глиняні вироби  можна, завітавши на сторінку «КЕРАМОкрамниці» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному http://shop.opishne-museum.gov.ua/book.

Заходьте й обирайте! А ми подбаємо, щоб Ви якнайшвидше отримали Ваше замовлення!

Замовити екскурсію