Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Здвиг-2017

Міністерство культури України
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Національна академія наук України
Інститут керамології – відділення Інституту народознавства НАН України
Міністерство освіти та науки України
Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка
ГО «Конгрес українських керамологів»

«Фестиваль вогню»

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.  «Фестиваль вогню» (далі в тексті – Фестиваль) – художня акція, арт-шоу, спрямоване на поєднання пратехнологій та новітніх авторських способів виготовлення й випалювання творів кераміки.
1.2.  Фестиваль проводиться за програмою ІХ Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному «Здвиг–2017».
1.3.  Метою Фестивалю є презентація розвитку сучасного мистецтва кераміки, творче спілкування мистців різних художніх напрямків і шкіл.
1.4.  Основними завданнями Фестивалю є:
осмислення Сучасності засобами художної кераміки;
створення творів кераміки філософського змісту;
презентація майстерності мистців у створенні вогняних скульптур;
обмін досвідом роботи мистців;
обговорення актуальної проблематики теорії й практики сучасної української та світової кераміки;
популяризація гончарства, кераміки;
формування колекцій Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
1.5.  Місце проведення Фестивалю: Центр розвитку духовної культури [вул. Явдохи та Гаврила Пошивайлів, 3. Опішне, Полтавщина, 38164, Україна; тел.+38 (05353) 42415, 42416, 42417, 42383; факс +38 (05353) 42416, 42175].
1.6. Час проведення Фестивалю: 

24 червня – 01 липня 2017 року.
День заїзду Учасників – 23 червня 2017 року
День від’їзду – 02 липня 2017 року 
Початок творчої роботи:
24 червня 2017 року, о 10.00 год.,
на території Центру розвитку духовної культури (вул. Явдохи та Гаврила Пошивайлів, 3)
Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному

II. УМОВИ УЧАСТІ

2.1. До участі у Фестивалі запрошуються мистці-керамісти. Загальна кількість Учасників – до 5 осіб.
2.2. Мистці виготовляють і випалюють експрес-способом монументальні твори, які постійно експонуватимуться на території Центру розвитку духовної культури.
2.3. Для участі у Фестивалі необхідно до 10.05.2017 року подати Дирекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному (далі в тексті – Дирекція) заповнену заявку й проект творчої роботи
(у паперовому або електронному вигляді). Подання заявки ще не означає, що її автора допущено до участі у Фестивалі, а лише свідчить про його наміри.
2.4. Мистцям необхідно подати: 3 кольорові фотографії (10x15 см) або фото в електронному вигляді творів, які найповніше відображають особливості їхньої творчості, власне фото, а також матеріали, які детально характеризують мистецькі досягнення (каталоги виставок, фото творів, відеофільми, відзнаки творчості, оригінали чи ксерокопії публікацій про автора в книгах і періодиці тощо). Матеріали, зазначені в п.п. 2.3 і 2.4, є вирішальними у виборі претендентів на участь у Фестивалі. Інформаційні матеріали не повертаються, а передаються на постійне зберігання в Національний архів українського гончарства. При цьому мистцям слід окремо зазначити, яка інформація з надісланих ними на адресу Дирекції матеріалів не підлягає публічному розголошенню й опублікуванню в пресі, каталозі тощо.
2.5. Для мистців чужоземних країн обов'язковою мовою оформлення заявки є англійська або російська. Усі інші додаткові матеріали можуть подаватися державними мовами країн проживання претендентів.
2.6. Заявки на участь у Фестивалі, подані пізніше зазначеного терміну, не розглядаються.
2.7. Подані заявки розглядаються Радою експертів, яку формує й затверджує Дирекція. Персональний склад її не розголошується. Рада експертів до 15.05.2017 року визначає персональний склад Учасників Фестивалю, який затверджує Дирекція.
Засідання Ради експертів є закритим; рішення приймається відкритим голосуванням. Рішення Ради експертів є остаточним і перегляду не підлягає.
2.8. На основі рішення Ради експертів Дирекція до 16.05.2017 року надсилає мистцям персональні офіційні запрошення до участі у Фестивалі.
2.9. Після прибуття до Опішного Учасник має пред'явити Дирекції оригінал запрошення. Без офіційного запрошення Дирекції мистці до участі в Симпозіумі не допускаються.
2.10. Учасник Фестивалю має надати Дирекції, разом із заявкою, письмову згоду на обробку його персональних даних, у тому числі фотопортретів, фото під час Фестивалю та фото творів, їх використання в друкованих і електронних виданнях, на веб-сайтах і у відеосюжетах Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. Дирекція гарантує захист наданих Учасником персональних даних від передачі їх третім особам, за винятком випадків їх публічної доступності через друковані й електронні видання, веб-сайти, відеосюжети тощо. Без отримання такої згоди участь у Фестивалі неможлива!

III. ВЗАЄМНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

3.1. Дирекція укладає з кожним Учасником Фестивалю контракт, у якому передбачаються взаємні зобов'язання на період 24 червня – 01 липня 2017 року.
3.2.  Умови роботи
       Дирекція забезпечує Учасника безкоштовно:

  • робочими місцями в тимчасових творчих майстернях;
  • сировиною й матеріалами (глина, шамотна масса, шамот, гіпс, ангоби, поливи, окисли металів, тканина, поліетиленова плівка тощо);
  • інструментами (стеки, пензлі, гумові груші, ножики тощо);
  • обладнанням (гончарні круги, турнетки, компресор тощо);
  • випалювальними печами (горно для випалювання дровами, муфельна піч);
  • допомогою обслуговуючого персоналу під час випалювання творів;
  • послугами реставраторів кераміки, технолога.

    Дирекція забезпечує Учасника безкоштовно зазначеними вище сировиною, матеріалами, інструментами й обладнанням в обсязі заздалегідь поданої ним заявки. Потреби Учасників, непередбачені попередніми заявками, задовольняються за можливості.
3.3.  Харчування
Дирекція забезпечує Учасника безкоштовним триразовим харчуванням.
3.4.  Побут
Дирекція забезпечує Учасника безкоштовним проживанням у спальних кімнатах приватного готелю «Надія» або в приватному секторі. Дирекція не забезпечує житлом членів родин Учасників (дружина, чоловік, діти тощо), їхніх друзів і знайомих. За необхідності, вони можуть знайти добротне, комфортне тимчасове помешкання в приватному секторі.
3.5. Медичне обслуговування
Дирекція забезпечує Учасникам екстрену безкоштовну медичну допомогу в місцевій лікарні. Учасники, які мають проблеми зі здоров'ям, зокрема хронічні захворюваня, фізичні вади тощо, повинні заздалегідь потурбуватися про забезпечення свого комфортного самопочуття за власні кошти. Усі Учасники до початку Фестивалю мають пред'явити Дирекції затверджену в установленому порядку довідку медичного закладу про стан здоров'я та відсутність інфекційних захворювань. Чужоземні Учасники повинні мати медичну страховку.
3.6.  Комунікаційне забезпечення
Дирекція забезпечує Учасників телефонним зв'язком, факсимільним апаратом, ксероксом, електронною поштою, доступом до Інтернету, послугами перекладача з англійської мови.
3.7.  Проїзд
Дирекція відшкодовує витрати Учасникам Фестивалю за проїзд територією України в обох напрямках за наявності проїзних документів.
3.8.  Інформаційне забезпечення
Дирекція забезпечує Учасників безкоштовним доступом до бібліотечних, речових, архівних і аудіовізуальних ресурсів Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
3.9. Дирекція також зобов'язується:

  • створити документальний відеофільм про Фестиваль;
  • популяризувати творчість Учасника в пресі, на радіо й телебаченні;
  • організувати цікаве й змістовне дозвілля.

3.10. Учасник Фестивалю зобов'язується:

  • виготовити монументальну роботу (розміром не менше 200х150 см, можливо з частин);
  • провести одноразове експрес випалювання-шоу глиняного твору для учасників заходів Національного фестивалю гончарства;
  • провести майстер-класи для учасників Сьомої сесії Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА для харизматиків, романтиків, диваків і діячів та відвідувачів Національного фестивалю гончарства;
  • виготовлені твори безкоштовно передати Національному музею-заповіднику українського гончарства для постійного зберігання й експонування.

ІV. ІНФОРМАЦІЯ

4.1. Бажаючі взяти участь у Фестивалі вичерпну інформацію можуть отримати в Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному:

  • за телефонами: +38 (05353) 42416, +38 (067) 557 47 57;
  • факсом: +38 (05353) 42416;
  • електронною поштою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,

Куратор фестивалю – Тетяна Литвиненко

 

 
 
 
 
 
 
 

 

. Опубліковано в Здвиг-2017

. Опубліковано в Здвиг-2017

. Опубліковано в Здвиг-2017

І. COMMON REGULATIONS

1.1. The Organizers of the Photographic Competition are the Ministry of Culture of Ukraine, the National Museum of Ukrainian Pottery in Opishne, the National Academy of Sciences of Ukraine, the Ceramology Institute – the branch of the Ethnology Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine, The Public Organization The Congress of Ukrainian Ceramologists, the National Union of Art Photographers of Ukraine, the International Photographic Movement ISF – Image sans Frontière (Image without Borders), the National Union of Artists of Ukraine, the Presidential Leonid Kuchma Fund Ukraine, the Ukrainian Fund of Culture.

1.2. The Photographic Competition is hold under the general protection of the National Union of Art Photographers of Ukraine and the International Photographic Movement ISF – Image sans Frontière (Image without Borders).

1.3. The main purpose of the Photographic Competition is to reveal and show the beauty of pottery craft through the art photography about pottery thematics, to determine the best photographic works, to popularize the creative work of art photographers and theirs works, to stimulate the professional and creative advancement of the participants of the Photographic Competition.

1.4. The National Museum of Ukrainian Pottery in Opishne (102 Partyzanska Street, Opishne, Poltava Region, 38164, Ukraine;
phone: +38 (05353) 42416, 42415, 42417; fax: +38 (05353) 42416;
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; WWW.opishne-museum.gov.ua)
was indicated as the location of the Photographic Competition.

1.5. February 01 – June 30, 2017 were indicated as the date of the Photographic Competition. The works will be received until May 01, 2017. The work of the Jury will take place May 19, 2017. The Opening of the Photo Exhibition, the ceremony of the grand announcement of the results and the award presentation of the winners: June 30, 2017, 3 pm. The exposing of the Photo Exhibition will take place from June 30 to October 30, 2017.

1.6. The nominations of the Photographic Competition:

I. RetroVISIONS (photos of bygone years (to the late20th century), which reflect the past of the pottery craft);

II. CeramoADVERTISEMENT (popularization and advertising of earthenware and pottery craft in general);

III. WonderWORLD of Ceramics (photos reflecting the diversity and beauty of ceramics);

IV. PERSONages(photographic portraits of famous people, connected with pottery craft, ceramics).

ІІ. TERMS OF PARTICIPATION

2.1. The participation in the Photographic Competition is free.

2.2. Professional photographers, amateurs, reporters, and all persons interested regardless of their citizenship, home country, age, sex, nationality, professional education, etc. are invited to take part in the Photographic Competition.

2.3. Photographers willing to participate in the Photographic Competition, should submit digital versions of photos (printed works) and the application form according to the sample given in the addendum to the Management of the National Museum of the Ukrainian Pottery in Opishne (hereinafter referred to as the Management) for the preliminary selection and for the making of photos by May 01, 2017 as a deadline (to E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

2.4. Photographers may submit no more than 5 photos in each nomination to the Photographic Competition, including the series of photos, consolidated by one topic, subject, idea (no more than 5 photos in a series). The photo should not have on the face any signatures and marks that could identify its author. Competitive works and author’s rights on them should belong to the persons, who put them at disposal. The Organizers are not responsible for any infringements of copyright by the Participants.

2.5. The works sent for the Photographic Competition are not reviewed and are not returned. Photos that have not been chosen for the final exhibition are not returned back. They are transferred for the permanent storage in the National Archive of the Ukrainian Pottery. The Organizers of the Photographic Competition keep the privilege to use the photo creative works for the purpose of popularization of the Photo Competition in their printed matter, on the sites of the organizers, for using in photo exhibitions and other actions with the preservation author’s rights and without payment of the royalty.

2.6. The submitting of an application for the participation in the Photographic Competition and the sending of photos are regarded as the author’s consent to the disclosure of the personal data stated in the application, and the usage of his or her photo by the Organizers of the Photographic Competition in the massmedia for the popularization the Photographic Competition and the creative work of the Photo Artist. The photo works should not conflict with the rules of the Competition, the working legislation of Ukraine, and the code of morals.

ІІІ. THE REQUIREMENTS FOR THE COMPETITIVE WORKS

3.1. The competitive works should correspond with the topic of the Photographic Competition and declared nominations. In case if a sent photographic work does not answer the topic, it will be not allowed to be exposed in the final Photographic Exhibition and
not given in the catalogue.

3.2. The author must mention, to what nomination of the Photographic Competition the work is given.

3.3. The Management accepts digital files in the uncompressed JPG (TIF) format, 300 dpi of the same size as the printed photo, or the printed photos of the minimal size of the short side of 30 cm, with the maximal size of the long side of 45 cm, with the compulsory marking Top of the Picture. The information about the depicted image (name), date and place of shooting, surname, name, patronymic, and home address of the author of the photo (stated on the reverse side of the photo) is added for the printed photo works as well. Digital files should be subscribed according the pattern: Country_Author_Title_Place of shooting. A text file with the description of given works could be given as well. The photo work should be shot in 2011 – the first half of 2017 (except for the nomination RetroVISIONS).

3.4. The submitting of the digital variant of the photo works is compulsory, including the assumption of paper print given by the author. Without the digital copy sent by e-mail or written on the digital information medium (CD, DVD) in the uncompressed JPG (TIF) format, 300 dpi of the same size as the imprint, the submitted printed photo works are not accepted.

ІV. THE DETERMINATION OF WINNERS
OF THE PHOTOGRAPHIC COMPETITION.
AWARDS

4.1. The Winners of the Photographic Competition will be selected by the special Jury. Works for valuation will be presented without mention of the authors and their land of abode. The decision of the Jury is final and cannot be a subject of appeal.

4.2. The Jury includes:
Roman Ginzburg, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Kyiv, Ukraine);
Inna Yermakova, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine, the head of the Vinnytsya Regional Organization of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Vinnytsia, Ukraine);
Yurii Zilinskyi, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine, PPSA, EFIAP, Hon. FtGM, the head of the photo club «Sofit» (Lubny, Ukraine);
Vadym Kozlovskyi, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine, a member of the Artistic Council of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Vinnytsya, Ukraine);
Rostyslav Kondrat, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Ivano-Frankivsk, Ukraine);
Valerii Leshchynskyi, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine, the secretary for organizational issues of the Board of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Kyiv, Ukraine);
Viktor Matosov, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine, the head of the management of the Poltava Regional Organization of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Poltava, Ukraine);
Serhii Nazarkin, an art photographer, a member of the National Union of Art Photographers of Ukraine (Poltava, Ukraine);
Eduard Stranadko, the chairman of the board of the National Union of Art Photographers of Ukraine, the Honoured Culture Worker of Ukraine (Kyiv, Ukraine).

4.3. The Organizers of the Photographic Competition accompany the works with relevant descriptive notes after the completion of the Jury work. Only works, which obey the paragraphs 3.1-3.4, and have been approved by the Jury, could be allowed to take part
in the final exhibition.

4.4. The results of the Photographic Competition will be given on the websites:

  • the National Museum of Ukrainian Pottery in Opishne (opishne-museum.gov.ua),
  • the Ceramology Institute – the branch of the Ethnology Institute of the National Academy of Sciences of Ukraine (ceramology-inst.gov.ua),
  • the National Union of Art Photographers of Ukraine (photospilka.com) after July 01, 2017.

4.5. The Jury gives the following awards:

Grand Prix Pottery VISIONS of the Country;
• Medals and awards of the International Photographic Movement ISF – Image sans Frontière (Image without Borders)
• Medals and awards of the National Union of Art Photographers of Ukraine
• Prizes and awards of the co-organizers, partners, and sponsors, including:

RetroVISIONS award;
CeramoADVERTISEMENT award;
WonderWorld of Ceramics award;
PERSONages award.
Special awards:

• For the best plot composition;
• For the pottery fantasies;
• For the romanticism;
• For the best high-profile plot;
• For the unique creative solution;
• for the picturesqueness;
• For the emotionality;
• For the psychologism.

 

AN EXAMPLE OF A APPLICATION FOR THE PARTICIPATION

 

 
 
 
 
 
 
 

. Опубліковано в Здвиг-2017

1. Загальні положення

1.1. VІI Національний ковальський фестиваль «ВакулаФест–XXI» (далі в тексті – Фестиваль) – загальнонаціональне свято ковальського мистецтва, данина історії й своєрідний акт відродження тисячолітньої традиції єднання ковалів і гончарів.

1.2. Фестиваль проводиться в рамках VІІІ Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному «ЗДВИГ-2017».

1.3. Метою Фестивалю є відродження тисячолітньої традиції співпраці ковалів і гончарів, створення високомистецьких художніх творів на тему гончарства, популяризація ковальства серед населення країни, зростання попиту на ковальські вироби та більш широке їх застосування в архітектурі, ландшафті, повсякденному побуті.

1.4. Основними завданнями Фестивалю є:

  • популяризація ковальства і мистців-ковалів через демонстрування ковальської роботи;
  • експонування ковальських творів на фестивальних виставках і в постійній експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному;
  • залучення до заняття ковальством молодих майстрів;
  • створення ковальських творів, які славлять споріднене ремесло – гончарство;
  • осмислення гончарної культури виражальними засобами ковальства;
  • синтез двох традиційних для України різновидів декоративно-ужиткового мистецтва;
  • взаємозбагачення образної й декоративної мови гончарства й ковальства;
  • створення художніх творів, у яких поєднуються технології, декоративні елементи, конструктивні частини, створені представниками двох ремесел;
  • творче спілкування ковалів, гончарів і художників-керамістів;
  • проведення ковальських майстер-класів для всіх відвідувачів заходів

1.5. Співорганізатори Фестивалю: Міністерство культури України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, Інститут керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, Львівська національна академія мистецтв, Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна», Український фонд культури, ГО «Конгрес українських керамологів».

1.6. Місце проведення Фестивалю:

Мистецька галерея Центру розвитку духовної

культури Національного музею-заповідника українського гончарства

в Опішному (вул.Заливчого, 3, Опішне, Полтавщина, 38164, Україна;

тел.+38 (05353) 42381, 42415, 42416, 42417).

1.7. Час проведення Фестивалю: 26 червня – 1 липня 2017 року.

1.8. У рамках Фестивалю проводяться виставки-конкурси у двох категоріях:

  •  домашніх кованих творів (привезених ковалями – учасниками Фестивалю) – панно;
  •  демонстраційних робіт (створених безпосередньо на Фестивалі, на очах у численних глядачів) – декоративна скульптура.

2. Умови участі

2.1. До участі у Фестивалі запрошуються громадяни України та інших країн.

2.2. Фестиваль є відкритим для всіх бажаючих, незалежно від віку, статі, національності, фахової освіти тощо.

2.3. Ковалі можуть брати участь у Фестивалі індивідуально або через організації, асоціації, спілки, товариства тощо.

2.4. Учасники виготовляють твори в таких номінаціях:

2.5. Бажаючі взяти участь у Фестивалі подають Дирекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному (далі в тексті – Дирекція) заявку за поданою в додатку схемою та власне фото для виготовлення посвідчення Учасника до 31 травня 2016 року. Заявки приймаються в електронному й паперовому вигляді.

2.6. Учасники можуть привозити з собою заготовки власних творів, створення яких буде завершено в Опішному під час Фестивалю.

2.7. Ковалі можуть влаштовувати виставки-продажі власних ковальських творів, привезених на Фестиваль.

2.8. Учасник Фестивалю має надати Дирекції, разом із заявкою, письмову згоду на обробку його персональних даних, у тому числі фото творів, їх використання в друкованих і електронних виданнях, на веб-сайтах і у відеосюжетах Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. Дирекція гарантує захист наданих Учасником персональних даних від передачі їх третім особам, за винятком випадків їх публічної доступності через друковані й електронні видання, веб-сайти, відеосюжети тощо. Без отримання такої згоди участь у Фестивалі неможлива!

2.9. Дирекція укладає з кожним Учасником Фестивалю контракт, у якому передбачаються взаємні зобов’язання на період 20 – 25 червня 2016 року.

3. Вимоги до творів

3.1. У категорії домашніх ковальських робіт учасник Фестивалю може подати на виставку не більше 3 творів розміром не менше 50х50 см.

3.2. Висота творів, виготовлених у категорії демонстраційних робіт, повинна бути не меншою 100 см.

3.3. Твори мають розкривати теми номінацій Фестивалю.

3.4. До участі у Фестивалі допускаються твори, виконані групою авторів, за умови обов‘язкового зазначення ролі кожного зі співавторів.

3.5. До кожного твору в категорії домашніх ковальських робіт необхідно подати паспорт з такою інформацією: прізвище, ім’я автора, назва твору, техніка виготовлення, розміри, час виготовлення (зразок паспорта на конкурсний твір подано в додатку).

Увага! Без паспортів творів та анкети автора (авторів)

твори до експонування на виставці Фестивалю не приймаються!

3.6. Мистці можуть застрахувати свої твори на випадок пошкодження їх під час транспортування (пересилання поштою), експонування в Опішному чи від будь-яких інших ризиків, включаючи втрату інформації, запозичення авторських художніх чи технологічних прийомів, або збитків від третіх сторін. Страховий поліс повинен мати окреме застереження про відмову від права претендувати на компенсацію від Дирекції.

3.6. Дирекція відповідає за збереження поданих на Фестиваль творів. Дирекція ні за яких обставин не несе відповідальності за збитки, завдані учасникам не з її вини. Дирекція також не несе відповідальності перед учасниками за обставини, що можуть виникнути внаслідок дій третіх сторін, за недотримання учасниками кодексу професійної відповідальності й порушення авторського права. Власники поданих на Фестиваль творів несуть повну відповідальність за їх автентичність і відсутність будь-яких фальсифікацій.

4. Визначення переможців

4.1. Твори оцінює Журі Фестивалю «ВакулаФест–XXI». До його складу входять: ковалі, дослідники ковальської майстерності, керівники ковальських організацій, керамологи, художники, керамісти, мистецтвознавці.

5. Заключні положення

5.1. Дирекція безкоштовно забезпечує Учасників:

  • робочим майданчиком, дощовими навісами, обмежувачами-перегородками для гарантування техніки безпеки глядачам;
  • необхідними для виконання творчої роботи матеріалами, згідно з заздалегідь поданими заявками;
  • безкоштовним проживанням, харчуванням і культурною програмою, ознайомленням із музейними експозиціями;
  • влаштування виставок творів учасників;
  • експонування творів у музейних експозиціях;
  • популяризацію творчості ковалів у засобах масової інформації, зокрема в періодичних виданнях, теле- та радіопередачах, на веб-сайтах, у виданнях Організаторів.

5.2. Ковалі, які беруть участь у демонстраційних роботах, зобов’язані:

  • залишок невикористаних матеріалів, наданих їм для роботи, повернути Дирекції;
  • демонстраційні твори передати безкоштовно на постійне експонування Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному;
  • дотримуватися правил безпеки під час демонстраційної роботи щодо себе та глядачів.

5.3. Вартість матеріалів, затрачених для виготовлення домашніх заготовок у категорії демонстраційних робіт відшкодовує Дирекція.

5.4. Твори в категорії домашніх кованих робіт, відзначені на Фестивалі Гран-прі, Першими, Другими і Третіми преміями, передаються авторами безкоштовно на постійне експонування в Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному. Отримання авторами грошової винагороди за конкурсний твір розглядається як згода з умовами п.5.4.

5.5. Твори, які брали участь у Фестивалі, за винятком робіт, зазначених у п.5.4, повертаються авторам після 1 липня 2017 року.{jcomments on}

 

6. Інформація

6.1. Бажаючі взяти участь у VІ Національному ковальському фестивалі «ВакулаФест–XXI» вичерпну інформацію отримають у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному:

  • на веб-сайті: www.opishne-museum.gov.ua
  • електронною поштою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • телефоном: +38 (05353) 42415, 42416, 42417
  • факсом: +38 (05353) 42416.

Куратор-менеджер Антон Плохой: (050) 2266154

Куратор-коваль Максим Солодков: (066) 6072769

 

Візьміть із собою друзів!

Прийдіть у вишиванках!

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

. Опубліковано в Здвиг-2017

. Опубліковано в Здвиг-2017

. Опубліковано в Здвиг-2017

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. СЬОМИЙ Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу* «BodyCeramicFestUkraine» («BСFU-2017») (далі в тексті – Фестиваль-Конкурс) – загальнодержавна мистецька акція, спрямована на пізнання гончарських традицій через декорування тіла людини на гончарську тематику, у тому числі й за допомогою гончарної сировини (глина, ангоби).

1.2. Фестиваль-Конкурс проводиться в рамках IX Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному «ЗДВИГ-2017».

1.3. Організатори Фестивалю-Конкурсу: Міністерство культури України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Державна спеціалізована художня школа-інтернат «Колегіум мистецтв у Опішному», Національна академія наук України, Інститут народознавства НАН України, Інститут керамології − відділення Інституту народознавства НАН України, Національна спілка художників України, Український фонд культури, ГО «Конгрес українських керамологів», Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна».

1.4. Метою Фестивалю-Конкурсу є показ розмаїття, краси й традицій української
кераміки засобами гончарського бодіпейнтінгу.

1.5. Основними завданнями Фестивалю-Конкурсу є:

  • популяризація художньої кераміки;
  • творчі змагання мистців;
  • творче спілкування й зростання художньої майстерності учасників;
  • створення мистецьких творів на тілі людини;
  • показ краси людського тіла;
  • демонстрація образотворчих, виражальних можливостей художніх матеріалів, технік, орнаментів;
  • творчий відпочинок молоді.

* Бодіпейнтінг (з англ. bodypainting) – втілення фантазій художника на тілі людини. Прикрашання тіла належить до найбільш давніх звичаїв. З появою інших видів мистецтва впродовж багатовікової історії людства ця традиція не зникла й надалі розвивається як окремий різновид мистецтва. Гончарський бодіпейнтінг – декорування тіла людини фарбами за мотивами творів кераміки, їх декору, у тому числі й за допомогою гончарної сировини (глина, ангоби). Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному започаткував щорічну мистецьку акцію національного масштабу – Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу «BodyCeramicFestUkraine» («BСFU»), і запрошує до участі молодих мистців, які бажають випробувати себе в самобутньому мистецтві СЬОМИЙ Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу

1.6. Мета й завдання Фестивалю-Конкурсу реалізовуються через проведення дефіле моделей, опублікування художнього каталогу мистецьких творів, оприлюднення їх на веб-сайті Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

1.7. Місце проведення: Гончарна столиця України – містечко Опішне (Полтавщина), Центр розвитку духовної культури Національного музею- заповідника українського гончарства в Опішному [вул. Явдохи та Гаврила Пошивайлів, 3, Опішне, Полтавщина, 38164,
Україна; тел. +38 (05353) 42381, 42415, 42416; факс +38 (05353) 42416; e-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.].

1.8. Час проведення Фестивалю-Конкурсу: 01 липня 2017 року. Час на створення конкурсних робіт – 5 годин.

ІІ. УМОВИ УЧАСТІ

2.1. До участі у Фестивалі-Конкурсі запрошується молодь віком від 16 до 35 років, передовсім студенти й учні мистецьких навчальних закладів України. Загальна кількість учасників – не обмежена.

2.2. Поза конкурсом участь можуть брати всі бажаючі, окрім дітей дошкільного віку, школярів молодшого й середнього віку.

2.3. Учасники створюють роботи на тему «Гончарний всесвіт на мапі людського тіла».

2.4. Вік Учасника (моделі) має бути не менше 16 років. Модель повинна вільно триматися на сцені, вміти презентувати створений образ.

2.5. Для участі у Фестивалі-Конкурсі рекомендовано до 01.06.2017 року подати Дирекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному (далі в тексті – Дирекція) заповнену попередньо заявку про наміри брати участь (за зразком, що додається; у паперовому або електронному вигляді). Заявки можуть подавати окремо художник, модель або творча пара.

2.6. Усі учасники реєструються в день проведення Фестивалю-Конкурсу, до 1000 год.

2.7. Дирекція укладає з кожним Учасником Фестивалю-Конкурсу контракт, у якому передбачаються взаємні зобов’язання.

2.8. Учасник Фестивалю-Конкурсу має надати Дирекції, разом із заявкою, письмову згоду на обробку його персональних даних, у тому числі фото творів, їх використання в друкованих і електронних виданнях, на веб-сайтах і у відеосюжетах Національного музею заповідника українського гончарства в Опішному та Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. Дирекція гарантує захист наданих Учасником персональних даних від передачі їх третім особам, за винятком випадків їх публічної доступності через друковані й електронні видання, веб-сайти, відеосюжети тощо. Без отримання такої згоди участь у Фестивалі-Конкурсі неможлива!

ІІІ. ВЗАЄМНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

3.1. Для виконання конкурсних робіт Учасник використовує власні інструменти (пензлі, губки, палітри тощо), фарби.
3.2. Дирекція забезпечує Учасників безкоштовно:

  • робочим місцем;
  • місцем для перевдягання;
  • мобільним душем.

3.3. Учасникам дозволяється:

  • використовувати лише сертифіковані, гіпоалергенні і не подразнюючі шкіру матеріали;
  • створювати кілька конкурсних робіт на кількох моделях;
  • використовувати в роботі будь-які техніки;
  • для створення завершеного образу використовувати допоміжні предмети, матеріали (тканина, пір’я, кераміка, шкіра тощо).

3.4. Забороняється використовувати токсичні матеріали. Учасник (художник) несе особисту відповідальність за шкоду, завдану Учасникові (моделі) під час виконання конкурсного завдання.

3.5. Учасники Фестивалю-Конкурсу зобов’язуються:

  • зобразити на тілі мальовку за мотивами творів української кераміки різних регіонів України і різного часу (різних археологічних культур);
  • подати назву роботи та її концепцію (за бажанням);
  • бути присутнім на конкурсному показі створеної роботи;
  • дотримуватися норм моралі й правил цивілізованого поводження в громадських місцях.

3.6. Харчування. Учасники за власний кошт харчуються в закладах громадського харчування
Опішного:

3.7. Проживання.
Дирекція не забезпечує безкоштовним житлом Учасників. Вони можуть знайти добротне, комфортне тимчасове помешкання в приватному секторі. Дирекція, за потреби, надає допомогу в пошуку житла.

3.8. Медичне обслуговування.
Лікарня [вул.Нова; тел. 42303, 1-03 – швидка допомога (цілодобово)]

3.9. Проїзд.
Проїзд на Фестиваль-Конкурс здійснюється за кошти Учасників.

3.10. Інформаційне забезпечення.
Дирекція забезпечує Учасників безкоштовним відвідуванням екскурсійних об’єктів Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

3.11. Учасники можуть прибути до Опішного за кілька днів до Фестивалю-Конкурсу для ознайомлення з умовами творчої роботи, виконання проб, підготовки ескізу майбутньої роботи, захоплюючого відпочинку й безкоштовного ознайомлення з усіма об’єктами Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, а також участі в заходах IX Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному «Здвиг-2017»:

  • Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА для харизматиків, романтиків, диваків і діячів (12.06 – 02.07.2017)
  • НАЦІОНАЛЬНОГО СИМПОЗІУМУ МОНУМЕНТАЛЬНОЇ КЕРАМІКИ «ФІЛОСОФІЯ БУТТЯ» (12.06 – 02.07.2017)
  • СЬОМОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОВАЛЬСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ «ВакулаФЕСТ–XXI» (26.06 – 01.07.2017)
  • ДЕВ’ЯТОГО МІЖНАРОДНОГО МИСТЕЦЬКОГО ЯРМАРКУ (30.06 – 02.07.2017)
  • ФЕСТИВАЛЮ ВОГНЮ (26.06 – 01.07.2017)
  • НАЦІОНАЛЬНОГО ФЕСТИВАЛЮ ГОНЧАРСТВА (01.07.2017)

IV. ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

4.1. Конкурсні роботи оцінює Журі Сьомого Національного фестивалю-конкурсу гончарського бодіпейнтінгу «BodyCeramicFestUkraine» «BСFU-2017». Переможці визначаються під час конкурсного дефіле моделей. Рішення Журі є остаточним і оскарженню не підлягає.

4.2. Критерії оцінювання конкурсних робіт:

  • відповідність темі;
  • створення цілісного образу;
  • вишуканість кольорових рішень;
  • складність малюнка;
  • оригінальність;
  • відсоток покриття тіла моделі орнаментом (не менше 75%);
  • рівень презентації образу Учасником (моделлю).

4.3. Журі присуджує такі нагороди:

ГРАН-ПРІ
Перша премія
Друга премія
Третя премія


ЗАОХОЧУВАЛЬНІ ПРЕМІЇ:
• за образність;
• за самобутність;
• за оригінальне розкриття теми гончарства;
• за знання регіональних традицій;
• приз глядацьких симпатій.

Усі конкурсанти отримають сертифікати учасника;
лауреати І–ІІІ премій та володар ГРАН-ПРІ – дипломи переможців.

У випадку, коли малюнок створює не сам учасник,
кошти за перемогу розподіляються таким чином:
художник – 70%, модель – 30%.

Приведіть із собою друзів!
Прийдіть у вишиванках!


comments powered by HyperComments

. Опубліковано в Здвиг-2017

Міністерство культури України
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державна спеціалізована художня школа-інтернат І-ІІІ ступенів
«Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського
Національна академія наук України
Інститут керамології – відділення Інституту народознавства НАН України
Національна спілка художників України
Український фонд культури
Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка
Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна»
ГО «Конгрес українських керамологів»

НАЦІОНАЛЬНИЙ СИМПОЗІУМ ХУДОЖНЬОЇ КЕРАМІКИ
В ОПІШНОМУ

«ФІЛОСОФІЯ БУТТЯ»

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Національний симпозіум художньої кераміки в Опішному «ФІЛОСОФІЯ БУТТЯ» (далі в тексті – Симпозіум) – поліфункціональна художня акція, спрямована на пожвавлення процесів розвитку сучасного мистецтва кераміки в Україні.

1.2. Симпозіум проводиться в рамках ІХ Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному «Здвиг–2017».

1.3. Метою Симпозіуму є творче спілкування мистців різних художніх напрямків і шкіл, виготовлення високомистецьких творів кераміки.

1.4. Основними завданнями Симпозіуму є:

  • осмислення Сучасності художніми засобами пізнання світу;
  • створення творів кераміки філософського змісту;
  • розвиток традицій гончарства, мистецтва кераміки;
  • зростання професійної майстерності мистців;
  • обмін досвідом роботи мистців різних художніх напрямків, шкіл;
  • вивчення сучасного стану й загальних тенденцій розвитку української й чужоземної кераміки;
  • обговорення актуальних проблем теорії й практики сучасної української й світової кераміки;
  • популяризація мистецтва кераміки, формування естетичних смаків населення, сприяння різноманітному використанню кераміки в побуті сучасників;
  • формування колекцій Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

1.5. Мета й основні завдання Симпозіуму реалізовуються через спільну роботу мистців-керамістів, проведення творчих вечорів, презентацій персональних мистецьких проектів, перегляд відеофільмів, улаштування персональних виставок тощо.

1.6. Місце проведення Симпозіуму: Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному [вул. Василя Кричевського, 102, Опішне, Полтавщина, 38164, Україна; тел.+38 (05353) 42415, 42416, 42417; факс +38 (05353) 42416, 42175].

1.7. Час проведення Симпозіуму: 11 червня – 02 липня 2017 року.

День заїзду Учасників: 11 червня 2017 року
День від’їзду Учасників: 02 липня 2017 року (від 19.00 год.)
Відкриття Симпозіуму й початок творчої роботи:
12 червня 2017 року, об 11.00 год.,
на території Науково-дослідницького центру
Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному
(вул.Василя Кричевського, 102).
Церемонія оголошення результатів,
нагородження переможців і закриття Симпозіуму

02 липня 2017 року (16.00-18.00)

УЧАСНИКИ ТАКОЖ ВІЗЬМУТЬ УЧАСТЬ У ЗАХОДАХ:

  • ЧЕТВЕРТОГО МІЖНАРОДНОГО ФОТОКОНКУРСУ «Гончарні ВІЗІЇ країни» (02.01 – 30.10.2017)
  • Сьомої сесії Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА для харизматиків, романтиків, диваків і діячів (12.06 – 02.07.2017)
  • СЬОМОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОВАЛЬСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ «ВакулаФЕСТ–ХХІ» (26.06 – 01.07.2017)
  • ФЕСТИВАЛЮ ВОГНЮ (26.06 – 01.07.2017)
  • ДЕВ’ЯТОГО МІЖНАРОДНОГО МИСТЕЦЬКОГО ЯРМАРКУ «Гончарний Всесвіт в Україні–2017» («PotteryUniverseUkraine–2017») (30.06 – 02.07.2017)
  • СЬОМОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ФЕСТИВАЛЮ-КОНКУРСУ ГОНЧАРСЬКОГО БОДІПЕЙНТІНГУ («BodyCeramicFestUkraine») (01.07.2017)
  • ФОЛЬКЛОРНОГО ФЕСТИВАЛЮ «ГОНЧАРСЬКЕ ПЕРЕВЕСЛО» (01.07.2017)
  • ШОСТОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ФЕСТИВАЛЮ ГОНЧАРСТВА (01.07.2017)
  • ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ ХУДОЖНИКА-КЕРАМІСТА СВІТЛАНИ ПАСІЧНОЇ «У КОЖНІЙ КРАПЛИНІ СОНЦЕ» (30.06 – 30.10.2017)
  • МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТІВ ХУДОЖНИКІВ-КЕРАМІСТІВ:
    • • В’ячеслава Пасинка (Харків)............. «Біля Хреста (Et the CROSS)» (27.06.2017)
    • • Зінаїди Близнюк (Опішне)........................................... «Планета Z» (28.06.2017)
    • • Лесі Падун (Полонне)..................................................... «КВІТКА-3» (29.06.2017)
    • • Сергія Радька (Межиріч, Черкащина) та Аліни Літвіненко
    • (Олександрія, Кропивниччина)...................................... «КОСМОС» (30.06.2017)

II. УМОВИ УЧАСТІ

2.1. До участі в Симпозіумі запрошуються мистці-керамісти, скульптори. Загальна кількість Учасників – до 12 осіб.

2.2. Мистці виготовляють монументальний твір на тему «Філософія буття», які постійно експонуватимуться в Меморіальному музеї садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. На згадку про перебування в Опішному Учасники також виготовляють «Іменне панно».

2.3. Для участі в Симпозіумі необхідно до 15.04.2017 року подати Дирекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному (далі в тексті – Дирекція) заповнену заявку й проект творчої роботи (у паперовому або електронному вигляді). Подання заявки ще не означає, що її автора допущено до участі в Симпозіумі, а лише свідчить про його наміри.

2.4. Мистцям необхідно також подати: 3 кольорові фотографії (10x15 см) або фото в електронному вигляді творів, які найповніше відображають особливості їхньої творчості, власне фото, а також матеріали, які більш детально характеризують мистецькі досягнення (каталоги виставок, фото творів, відеофільми, відзнаки творчості, оригінали чи ксерокопії публікацій про автора в книгах і періодиці тощо). Матеріали, зазначені в п.п. 2.3 і 2.4, є вирішальними у виборі претендентів на участь у Симпозіумі. Інформаційні матеріали не повертаються, а передаються на постійне зберігання в Національний архів українського гончарства. При цьому мистцям слід окремо зазначити, яка інформація з надісланих ними на адресу Дирекції матеріалів не підлягає публічному розголошенню й опублікуванню в пресі, каталозі тощо.

2.5. Для мистців чужоземних країн обов'язковою мовою оформлення заявки є російська або англійська. Усі інші додаткові матеріали можуть подаватися державними мовами країн проживання претендентів.

2.6. Заявки на участь у Симпозіумі, подані пізніше зазначеного терміну, не розглядаються.

2.7. Подані на участь у Симпозіумі заявки розглядаються Радою експертів, яку формує й затверджує Дирекція. Персональний склад її не розголошується. Рада експертів до 20.04.2017 року визначає персональний склад Учасників Симпозіуму, який затверджує Дирекція.
Засідання Ради експертів є закритим; рішення приймається відкритим голосуванням.
Рішення Ради експертів є остаточним і перегляду не підлягає.

2.8. На основі рішення Ради експертів Дирекція до 25.04.2017 року надсилає мистцям персональні офіційні запрошення до участі в Симпозіумі.

2.9. Мистці представляють під час Симпозіуму власний мистецький проект. Про відповідні наміри й необхідну допомогу вони повинні сповістити Дирекцію до 15.05.2017 року.

2.10. Після прибуття до Опішного Учасник має пред'явити Дирекції оригінал запрошення. Без офіційного запрошення Дирекції мистці до участі в Симпозіумі не допускаються.

2.11. Поза конкурсом участь в Симпозіумі можуть брати художники-керамісти, які подавали заявки, але не отримали офіційного запрошення. При цьому всі витрати, пов‘язані з перебуванням в Опішному, здійснюються за кошти Учасників. Для позаконкурсної участі необхідно до 01.05.2017 сповістити Дирекцію про бажання брати участь. До 10.05.2017 року Дирекція повідомляє про своє рішення. Для позаконкурсних Учасників обов‘язкове дотримання всіх вимог п.п. 2.2 та 3.5. Позаконкурсні Учасники виготовляють твори в тих же номінаціях, що й основні Учасники. Виготовлені ними твори мають бути передані на постійне зберігання й експонування Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному.

2.12. Учасник Симпозіуму має надати Дирекції, разом із заявкою, письмову згоду на обробку його персональних даних, у тому числі фотопортретів, фото під час Симпозіуму та фото творів, їх використання в друкованих і електронних виданнях, на веб-сайтах і у відеосюжетах Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. Дирекція гарантує захист наданих Учасником персональних даних від передачі їх третім особам, за винятком випадків їх публічної доступності через друковані й електронні видання, веб-сайти, відеосюжети тощо. Без отримання такої згоди участь в Симпозіумі неможлива!

III. ВЗАЄМНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

3.1. Дирекція укладає з кожним Учасником Симпозіуму контракт, у якому передбачаються взаємні зобов'язання на період 11 червня – 02 липня 2017 року.

3.2. Умови роботи.

Дирекція забезпечує Учасника безкоштовно:

  • робочими місцями в тимчасових творчих майстернях;
  • сировиною й матеріалами (глина, шамотна маса, шамот, гіпс, ангоби, поливи, окисли металів, тканина, поліетиленова плівка тощо);
  • інструментами (стеки, пензлі, гумові груші, ножики тощо);
  • обладнанням (гончарні круги, турнетки, компресор тощо);
  • випалювальними печами (горно для випалювання дровами, муфельна піч);
  • допомогою обслуговуючого персоналу під час випалювання творів;
  • послугами реставраторів кераміки, технолога.

Дирекція забезпечує Учасника безкоштовно зазначеними вище сировиною, матеріалами, інструментами й обладнанням у обсязі заздалегідь поданої ним заявки. Потреби Учасників, не передбачені попередніми заявками, задовольняються за можливості.

3.3. Харчування.
Дирекція забезпечує Учасника безкоштовним триразовим харчуванням.

3.4. Побут.
Дирекція забезпечує Учасника безкоштовним проживанням у спальних кімнатах приватного готелю «Надія» або в приватному секторі. Дирекція не забезпечує житлом членів родин Учасників (дружина, чоловік, діти тощо), їхніх друзів і знайомих. За необхідності, вони можуть знайти добротне, комфортне тимчасове помешкання в приватному секторі.

3.5. Медичне обслуговування.
Дирекція забезпечує Учасникам екстрену безкоштовну медичну допомогу в місцевій лікарні. Учасники, які мають проблеми зі здоров'ям, зокрема хронічні хвороби, фізичні вади тощо, повинні заздалегідь потурбуватися про забезпечення свого комфортного самопочуття за власні кошти. Усі Учасники до початку Симпозіуму мають пред'явити Дирекції затверджену в установленому порядку довідку медичного закладу про стан здоров'я та відсутність інфекційних хвороб. Чужоземні Учасники повинні мати медичну страховку.

3.6. Комунікаційне забезпечення.
Дирекція забезпечує Учасників телефонним зв'язком, факсимільним апаратом, ксероксом, електронною поштою, доступом до Інтернету. Дирекція забезпечує чужоземних Учасників безкоштовно перекладачами (англійська, німецька мови).

3.7. Проїзд.
Дирекція відшкодовує витрати Учасникам Симпозіуму за проїзд територією України в обох напрямках за наявності проїзних документів.

3.8. Інформаційне забезпечення.
Дирекція забезпечує Учасників безкоштовним доступом до бібліотечних, речових, архівних і аудіовізуальних ресурсів Музею-заповідника.

3.9. Дирекція також зобов'язується:

  • створити документальний відеофільм про Симпозіум;
  • популяризувати творчість Учасника в пресі, на радіо й телебаченні;
  • організувати підсумкову виставку творів Учасників;
  • забезпечити роботу Журі;
  • організувати цікаве й змістовне дозвілля.

3.10. Учасник Симпозіуму зобов'язується:

  • виготовити монументальну роботу не менше 200х150 см; на згадку про перебування в Опішному – «Іменне панно» (50х50 см);
  • випалити зазначені вище твори;
  • взяти участь у Фестивалі вогню в Опішному (01.07.2017);
  • провести майстер-класи для учасників Сьомої сесії Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА для харизматиків, романтиків, диваків і діячів та відвідувачів Національного фестивалю гончарства;
  • виготовлені твори безкоштовно передати Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному для постійного зберігання й експонування.

IV. ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

4.1. Твори оцінює Журі Симпозіуму. До його складу входять провідні мистці-керамісти, керамологи, мистецькі критики, мистецтвознавці.
День роботи Журі – 02 липня 2017 року (10.00-12.00 год.).
Рішення Журі є остаточним і перегляду не підлягає.

4.2. Журі присуджує такі нагороди:

ГРАН-ПРІ
«ФІЛОСОФІЯ БУТТЯ»

МОНУМЕНТАЛЬНІ РОБОТИ:
Перша премія
Друга премія
Третя премія

«ІМЕННЕ ПАННО»:
Перша премія
Друга премія
Третя премія

ЗАОХОЧУВАЛЬНІ ПРЕМІЇ
офіційних партнерів Симпозіуму:
за зухвальство
за аристократизм твору
за технологічні пошуки
за шокуюче творче вирішення
за декоративність

V. ІНФОРМАЦІЯ

5.1. Бажаючі взяти участь у Симпозіумі вичерпну інформацію можуть отримати в Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному:

  • телефонами: +38 (05353) 42416, +38 (067) 557 47 57;
  • факсом: +38 (05353) 42416;
  • електронною поштою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.,
  • на сайті в Інтернеті: www.opishne-museum.gov.ua
     

 
 
 
 
 
 
 
 

 

. Опубліковано в Здвиг-2017

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Е-літня АКАДЕМІЯ ГОНЧАРСТВА для харизматиків, романтиків, диваків і діячів (далі в тексті – Академія) – літня школа гончарства, покликана дати учасникам основні навички роботи з глиною й уявлення про традиції українського гончарства.

1.2. Організатори АКАДЕМІЇ: Міністерство культури України, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Державна спеціалізована художня школа-інтернат «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського, Національна академія наук України, Інститут керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, Українське керамічне товариство.

1.3. Метою АКАДЕМІЇ є надання практичної допомоги бажаючим опанувати основи гончарної справи.

1.4. Основними завданнями АКАДЕМІЇ є:

  • вивчення основ гончарної справи;
  • набуття навичок практичної роботи з глиною;
  • отримання теоретичних знань з історії й мистецтва художньої кераміки;
  • творче спілкування з провідними художниками-керамістами й народними майстрами-гончарями України;
  • ознайомлення з колекціями Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

1.5. Мета й основні завдання АКАДЕМІЇ реалізовуються через практичні й теоретичні заняття.

1.6. Місце проведення АКАДЕМІЇ: Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
[вул. Василя Кричевського, 102, Опішне, Полтавщина, 38164, Україна; тел. (05353) 42415, 42416, 42417; факс (05353) 42416, 42175; e-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.].

1.7. Час проведення АКАДЕМІЇ: 12.06 – 02.07.2017.

1.8. Куратори АКАДЕМІЇ: науковий співробітник Науково-пошукового віддулу керамологічних джерел Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Оксана Яценко; художник-кераміст, молодший науковий співробітник Науково-пошукового віддулу керамологічних джерел Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Зінаїда Близнюк; художник-кераміст, монументаліст, концептуаліст, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Сергій Радько.

ІІ. УМОВИ УЧАСТІ

2.1. До навчання в АКАДЕМІЇ запрошуються всі бажаючі*, віком від 18 років, незалежно від статі, національності, фахової освіти, громадянства, країни постійного мешкання, залюблені в таїну правічного гончарства. Загальна кількість учасників – не більше 10 осіб.

2.2. Навчання в АКАДЕМІЇ платне – 2800 гривень.

2.3. Для навчання в АКАДЕМІЇ необхідно до 05.05.2017 року подати Дирекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному (далі в тексті – Дирекція) заповнену заявку (за зразком, що додається; у паперовому або електронному вигляді). Подання заявки ще не означає, що її автора зараховано на навчання в АКАДЕМІЇ, а лише свідчить про його наміри.

2.4. Учасникам також необхідно подати власне фото та матеріали, які характеризують їх як особистість. Інформаційні матеріали не повертаються, а передаються на постійне зберігання в Національний архів українського гончарства.

2.5. Для учасників із чужоземних країн обов’язковою умовою участі є знання української чи російської мови.

2.6. Заявки на навчання в АКАДЕМІЇ, подані пізніше зазначеного терміну, не розглядаються.

2.7. Подані заявки розглядаються Радою експертів, яку формує й затверджує Дирекція. Персональний склад її не розголошується. Засідання Ради експертів є закритим; рішення приймається відкритим голосуванням. Рішення Ради експертів є остаточним і перегляду не підлягає. Рада експертів до 12.05.2017 року визначає персональний склад учасників АКАДЕМІЇ, який затверджує Дирекція.

2.8. На основі рішення Ради експертів Дирекція до 19.05.2017 року надсилає учасникам персональні офіційні запрошення на навчання в АКАДЕМІЇ.

* Окрім мешканців Опішного та навколишніх сіл, які мають можливість навчатися гончарству впродовж року, у тому числі в Державній спеціалізованій художній школі-інтернаті «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського, а також брати участь у Міжнародних молодіжних гончарських фестивалях, що відбуваються щорічно в «Колегіумі мистецтв у Опішному»

2.9. До 23.05.2017 року учасник має підтвердити свою участь в Академії. Не отримавши підтвердження, Дирекція вилучає потенційного учасника зі списку учасників і запрошує на його місце іншу особу, яка в рейтингу претендентів зайняла 11-те й наступні місця.

2.10. До 12.06.2017 року учасник повинен оплатити навчання в Академії.

2.11. Після прибуття до Опішного учасник має пред’явити Дирекції оригінал запрошення та квитанцію про сплату. Без офіційного запрошення та квитанції учасники до навчання в АКАДЕМІЇ не допускаються.

2.12. Усі учасники до початку навчання в Академії мають пред’явити Дирекції затверджену в установленому порядку довідку медичного закладу про стан здоров’я та відсутність інфекційних хвороб.

2.13. Учасник АКАДЕМІЇ має надати Дирекції, разом із заявкою, письмову згоду на обробку його персональних даних, у тому числі фото, що відображають діяльність під час перебування в Академії, та виготовлених творів, їх використання в друкованих і електронних виданнях, на веб-сайтах і у відеосюжетах Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України. Дирекція гарантує захист наданих учасником персональних даних від передачі їх третім особам, за винятком випадків їх публічної доступності через друковані й електронні видання, веб-сайти, відеосюжети тощо.

ІІІ. ВЗАЄМНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

3.1. Дирекція укладає з кожним учасником АКАДЕМІЇ договір, у якому передбачаються взаємні зобов’язання на період: 12.06 – 02.07.2017.

3.2. Дирекція забезпечує учасників:

  • робочими місцями в тимчасових творчих майстернях;
  • сировиною й матеріалами (глина, шамотна маса, шамот, ангоби, тканина, поліетиленова плівка тощо);
  • інструментами (стеки, пензлі, гумові груші, ножики тощо);
  • обладнанням (гончарні круги, турнетки, тощо);
  • випалювальними печами (горно для випалювання дровами, муфельна піч);
  • практичними й теоретичними навчальними заняттями під керівництвом провідних українських гончарів і художників-керамістів, мистецтвознавців, керамологів;
  • доступом до потужних бібліотечних, речових, архівних та аудіовізуальних ресурсів Музею-заповідника, у тому числі знайомить з експозиціями Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, Меморіального музею-садиби гончарки Олександри Селюченко, Меморіального музею-садиби гончарської родини Пошивайлів, Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, Центру розвитку духовної культури, Музею мистецької родини Кричевських;
  • майстер-класами провідних українських і чужоземних мистців кераміки;
  • цікавим і змістовним дозвіллям.

3.3. Харчування.

Учасники за власні кошти харчуються самостійно або в закладах громадського харчування Опішного:

·           «МузеCAFE ГОРНятко» [вул. Василя Кричевського, 102; тел. (095) 3858055]

·           Кафе «999» [вул. Панаса Мирного, 47; тел. (066) 6575145]

·           Кафе «Чумацький шлях» [вул. Панаса Мирного, 80а; тел. 42036]

·           Кафе «Куманець» [вул. Соборна, 5а; тел. 42790]

·           Кафе «Венера» [вул. Незалежності, 4; тел. 42462]

3.4. Проживання.

Дирекція на платній основі забезпечує житлом учасників. Вони можуть самостійно знайти добротне, комфортне тимчасове помешкання в приватному секторі Опішного.

3.5. Медичне обслуговування.

Лікарня [вул.Нова; тел.42303, 1-03 – швидка допомога (цілодобово)]

3.6. Проїзд.

Проїзд до Опішного й назад учасники АКАДЕМІЇ оплачують за власні кошти.

3.7. Після завершення АКАДЕМІЇ учасники отримують сертифікати про навчання. Надалі Дирекція надає випускникам, за потреби, необхідну консультативну допомогу в організації власного виробництва кераміки й залучає до участі в наступних гончарських заходах в Опішному, у тому числі до участі в художніх виставках.

3.8. Учасники АКАДЕМІЇ зобов’язуються:

  • дотримуватися норм моралі й правил цивілізованого поводження на території Музею-заповідника, визначених Дирекцією;
  • бережливо ставитися до музейних експонатів та наданого в тимчасове користування для навчально-практичної роботи обладнання, інструментів і матеріалів.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

. Опубліковано в Здвиг-2017

Більше статей...

Замовити екскурсію