Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Гончарство України

Раніше господині до Великодня готувалися заздалегідь: у гончаря завчасно замовляли нову макітру для вчинення тіста на паску й кілька новеньких «пасківників». За випеченими пасками господині визначали, яким буде рік. Якщо паска висока, рівна, рум’яна, то рік буде багатий, врожайний, родина буде здорова й щаслива, а якщо паска випеклася маленька, кривобока, то й рік буде не досить вдалим.
 
Процес випікання був справжнім обрядовим дійством, а готова випічка – витвором мистецтва. Перед тим, як готувати тісто, жінки наводили лад у хаті – білили, прибирали. Потім одягали свіжу білу сорочку. Бралися за справу тільки з чистими й світлими думками, у спокійному й доброму настрої. Кожен у родині цього дня намагався не гніватися. Коли ставили паску в піч, а згодом виймали – обов’язково читали молитву. Найчастіше господині випікали великодній хліб у Чистий четвер. Верх паски прикрашали виготовленими з тіста хрестиками, кісками, голубами. Пізніше випічку почали оздоблювати збитими з цукром  білками, кольоровим  пшоном,  маком.
 
Випікали паски в спеціальних глиняних формах – «пасківниках». Вони мають різні регіональні назви: «тазики», «ставчики», «бабники». Глиняні «пасківники» високої циліндричної форми можуть мати вухо. Завдяки товстим стінкам вони тривалий час зберігають тепло, тому тісто в них не западає й не осідає. За розміром «пасківники» доволі різні – від зовсім маленьких до «відерних».
 
Нині на полицях крамниць безліч сучасних форм для випікання пасок –  від металевих до паперових. Утім наші опішненські господині надають перевагу саме глиняним «пасківникам» – не зраджують традиціям і звичаям своїх прабабусь.

Підписи до фото:

1. Автор невідомий. Пасківник. Глина, полива, гончарний круг, ритування, вдавлювання,18х17,6 см. Сумщина.Середина ХХ століття.Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН-22396/К-19906.Фото Тараса Пошивайла

2. Автор невідомий. Пасківник. Глина, полива, гончарний круг, ритування, вдавлювання, 13,5х13 см. Сумщина. Середина ХХ століття. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН-22389/К-19903.Фото Тараса Пошивайла

3. Автор невідомий. Пасківник. Глина, полива, гончарний круг, вдавлювання, 15,8х16,2 см. Опішне, Полтавщина. 1950-ті – 1960-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН-16654/К-15756. Фото Тараса Пошивайла

4. Іван Порохівник. Пасківник. Глина, полива, гончарний круг, 16,5х16,3 см. Опішне, Полтавщина. 1950-ті – 1960-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН-16706/К-15790. Фото Тараса Пошивайла

 
Анна Шаблій, екскурсовод ІІ категорії 
Науково-методичного відділу популяризації 
гончарної спадщини, туризму та екскурсій 
Національного музею-заповідника 
українського гончарства
 
Замовити екскурсію