Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Поточні статті

На Полтавщині семеро митців із України та закордону створюють монументальні глиняні роботи висотою до семи метрів. Роблять це в селищі Опішня для конкурсу – симпозіуму «Гігантоманія», каже кураторка заходу Тетяна Литвиненко. До їх створення долучилися українські керамісти – із Полтави, Києва та Харкова. А також закордонні митці – з Хорватії, Литви та двоє з Америки. За вимогами, керамічні вироби мають бути не меншими, за метр у ширину, та понад п’ять метрів висотою. Свої роботи гончарі мають завершити за місяць і представити журі.

На території опішнянського музею-заповідника гончарства в ось таких наметах працюють семеро керамістів. На конкурс «Гігантоманія» вони виготовляють свої монументальні глиняні скульптури. Шліфує фрагмент скульптури учасниця із Полтави Інна Гуржій. Каже:  «Моя робота буде 5 метрів, я на більше не претендую. Назва буде «Нев’янучий цвіт». Це буде велика квітка, стилізована, кольорова. Я думаю, що вона тут знайде своє гарне місце. Це фрагмент самої квітки, це буде її середина».

Поруч  працює американський кераміст Марк Чатерлі. Він виготовляє фігури жінок. Їх буде двадцять одна. Скульптури, каже, розташує у висоту трьома колонами. Учасник із Вільямстона Марк Чатерлі  говорить: «Я планував один проект, але через те, що потрібне міцніше кріплення, все трохи змінилося. Я хотів, щоб це була одна вежа з фігур, але для безпеки доведеться зробити три. Назвав роботу «Підтримка жінок». Ніби медитація жінок, їхня підтримка допомагають мені виживати. І я буду на вершині цієї гори».

У цьому приміщенні працює київський гончар Андрій Ільїнський. Його робота, каже, буде поєднувати чотири стихії – вогонь, воду, землю та повітря. Учасник із Києва Андрій Ільїнський говорить: «Який розмір буде, я не знаю, але впевнений, що він буде трохи більший, за 5 метрів. Роботу я назвав для себе «Гончарна капличка». Це буде не тільки скульптура, але й архітектурна форма. Чотири колони, кожна з яких присвячена початковій силі. Ось загальний ескіз, а це – оці бази. Мені залишилося зробити ще оце».

Для випалювання фрагментів виробів збудували печі. Готові скульптури встановлять на подвір’ї музею-заповідника гончарства, каже кураторка симпозіуму Тетяна Литвиненко: «Ми їх поводили, представили всю територію, і вони вибирали місце. Звичайно, ми підказували, де б краще виглядала скульптура, бо вони нам завчасно надсилали ескізи. У нас будуть 1, 2, 3 місце, премії, гран-прі. Інших номінацій не буде».

Головний інженер музею-заповідника в Опішні Борис Безрук розповідає: «Висота потребує безпеки. Бо ходять дітки, відвідувачі. Є вітрове навантаження, промочування ґрунту. Ми викопуємо фундамент, передбачаємо глибину відповідну, армуємо, ставимо металеві конструкції. І аж тоді буде збиратися вся скульптура».

За словами кураторки Тетяни Литвиненко, такий симпозіум в Національному музеї-заповіднику влаштували уперше. Його розпочали 1 червня і триватиме він до 30 червня. Тоді і нагородять переможців.

Переможців конкурсу, за словами кураторки Тетяни Литвиненко, визначатиме 5 членів журі – це мистецтвознавці, науковці, керамісти та критики. Симпозіум «Гігантоманія» в Опішні влаштували Національний музей-заповідник українського гончарства та Міністерство культури.

 

https://pl.suspilne.media/news/25611

Замовити екскурсію