Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 31 березня 2015.

До 201 річниці від дня народження Тараса Шевченка, геніального поета, письменника, громадського діяча, мистця й мислителя, Гончарська книгозбірня України Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному організувала виставку книг «Учітесь, читайте і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».

Серед представлених книг – «Шевченківська енциклопедія», масштабний дослідницький і довідковий проект Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної академії наук України, приурочений до 200-річчя від дня народження письменника й художника. У ній викладено основні відомості про життя, творчість і особистість пророка, його епоху й оточення, місце в національній та світовій культурі. Проаналізовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському й зарубіжному шевченкознавстві.

Відвідувачі мають можливість ознайомитися з «Полтавською Шевченкіаною» Петра Ротача – справжнього українця й патріота, поета, прозаїка, публіциста, літературознавця, краєзнавця, енциклопедиста. Це видання – результат копіткої, без перебільшення – подвижницької праці автора впродовж кількох десятиліть. Тут подано відомості про перебування Тараса Шевченка в Полтавській губернії в 1843–1846 та 1859 роках: місця, які він тоді відвідав, людей, з котрими зустрічався, присвячував їм свої твори; про полтавців, які працювали над увічненням образу поета і його літературних персонажів; про мистців і мистецькі колективи, що торкалися Шевченківської тематики у своїй творчості.

Книга нагадує, що зв’язки з Полтавщиною в Кобзаря були міцніші, ніж із якимось іншим  куточком України, і наш край не повинен забувати, що по цій землі ходив, її описував і змальовував геніальний син і пророк нашого народу.

На виставці також представлено книги про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка та його твори.

Україна переживає нелегкі часи. Проте й нині Кобзар дає нам силу для боротьби із зовнішніми ворогами. Саме його слово запалювало душі не одного покоління українських героїв. З його словами на вустах ідуть до бою й новітні українські герої. Його рядки, написані багато років тому, вкрай актуальні для сьогодення:

«Свою Україну любіть,

Любіть її... Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть».

У цій нелегкій боротьбі Україну наснажують і його пророчі слова:

«Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!»

Галина Панасюк,

Оксана Андрушенко,

Ольга Карунна,

Тетяна Хрипун{jcomments on}

Замовити екскурсію