Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 14 квітня 2015.

  До великодніх свят працівники Гончарської книгозбірні України Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному організували виставку літератури про писанку.

   Писанка – символ України. Вона не тільки витвір народного мистецтва, а, насамперед, сакральна річ. Основні символи на писанках виникли й сформувалися ще в часи існування найдавніших землеробських суспільств. Орнаменти, зображені на них, мають глибоке історичне підґрунтя. Вони не тільки чарують своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, а й закодовано відображають давній світогляд, єднають з традиціями минулого.

   Досить часто історію писанкарства пов’язують з глиняними писанками, що побутували ще за доби Руси (ХІ–ХІІІ століття). Це вироби яйцеподібної форми, ліплені з гончарної глини стрічковим способом і декоровані ангобами й поливами. Їх використовували під час культових обрядів, а також в якості іграшок.

   У часи відродження української державності писанкарство набуло значного піднесення. При цьому мистецтво писанкарства зберігає кращі набутки минулого. Усі регіони України відтворюють у писанці розмаїття дивосвіту, специфічний сюжетний стиль, своєрідність і багатство народної фантазії.

   Тож хочемо побажати, щоб писанка і надалі об’єднувала серця українців любов’ю до всього рідного, до України!

 

Співробітники Гончарської книгозбірні України:

Андрушенко О.

Карунна О.

Панасюк Г.

Хрипун Т.

 
 
 
 
Замовити екскурсію