Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 16 липня 2019.

Нещодавно відомий український мистецтвознавець Олександр Найден (Київ) у дарунок Гончарській книгозбірні України передав кілька цікавих книг.


 

 

Найден Олександр. Українська картина: Поетика. Самантика. Космологія. – К.: Стилос, 2018. – 240 с.

 

 

 

 

У книзі автор подав українську картину у зв’язку з традиційним народним орнаментом, предметно-образним, міфологічним перетворенням, описав примітив і кітч як закономірні явища культури, які образно оживляють і семантично збагачують народну картину. Досліджено походження основних сюжетів народної картини, їх образно-поетичні та історичні витоки, пов’язані з основами тотемізму, родовою давниною і героїчними подіями козацької доби.


 

 

 

Найден Олександр. Міф. Фольклор. Форма. Образ. –
К.: Видавець Олег Філюк, 2016. – 317 с. : іл.

 

 

Аналізуючи історичні тенденції розвитку української культури, твори традиційного фольклору (колядки, казки, обрядові пісні), селянські ляльки, народні іграшки, «базарні» килимки, картини і філософські концепції Катерини Білокур, Марії Приймаченко, «наївних» художників Анастасії Рак, Івана Лисенка, Якова Бацуци, автор робить спроби пізнати певні внутрішні закономірності й зовнішні форми того феномену, яким є український фольклор.


 

 

Найден Александр. Картотека: повести, рассказы, пьеса. –
К.: ИД «Стилос», 2019. – 472 с.

 

 

 

Цю книгу Гончарська книгозбірня України отримала разом із супроводжуючим листом від автора, у якому він з теплотою згадує своїх давніх товаришів Леоніда Сморжа та Анатолія Макарова, нині покійних. Колись, під час їхньої спільної зустрічі, Олександр Найден прочитав їм своє оповідання, де йшлося про пригоди вигаданого героя Папарука. На жаль, у той час твір не мав шансів бути опублікованим через так званий «дисидентський» настрій. І тільки 2019 року нарешті повісті, оповідання, а також п’єса побачили світ у вигляді збірки, куди увійшло й оповідання про Папарука.

Олександр Найден щиро жалкує, що не здогадався присвятити книгу пам’яті своїх давніх друзів.

 

Тетяна Хрипун,
бібліотекар Гончарської книгозбірні України

Замовити екскурсію