Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Виставки 2018 року

22 березня 2018 року, у рамках Урочистої Академії з нагоди 100-річчя від часу створення Василем Кричевським ескізів національного герба України «Тризуб» та перших українських банкнотів, у Музеї мистецької родини Кричевських відбулося відкриття виставки оригінальних документів Василя Мазуренка (1877–1937) – українського громадсько-політичного й державного діяча, ученого-професора, технолога-кераміста, голови спеціальної Комісії з розробки перших українських банкнотів (1918), заступника та в.о. Генерального секретаря фінансів УНР (жовтень–грудень 1917), заступника та в.о. Міністра фінансів УНР (січень–квітень 1918), товариша (заступника) Міністра фінансів Української Держави (квітень–грудень 1918), Міністра фінансів УНР (грудень 1918 – лютий 1919).

Доля цього видатного українця склалася так, як і в більшості його сучасників: репресований на початку 1930-х років, висланий до Алмати (Казахстан), реабілітований посмертно – за відсутністю складу злочину.
Громадсько-політичний і державний діяч, учений-професор Василь Мазуренко став одним із державотворців незалежності Української Народної Республіки.

Уродженець слободи Криворіжжя Донецького округу Області війська Донського. Закінчив технологічний інститут у Санкт-Петербурзі (1904). Громадську діяльність молодий активіст розпочав у роки навчання, ставши одним із організаторів українського студентського руху в Санкт-Петербурзі, за що його 1901 року на деякий час було вислано до Полтави. 1903 року вступив до Революційної української партії.
Один із членів редакційних колегій українських громадсько-політичних і літературних часописів «Вільна Україна» (Санкт-Петербург, 1906) та «Наша думка» (Санкт-Петербург, 1907). Автор першого підручника з хімії українською мовою (Санкт-Петербург, 1908).

1917 року Василя Мазуренка, активного учасника тогочасних суспільних подій, було обрано членом Української Центральної Ради від Харківської губернії. З цього часу, упродовж доби національно-визвольних змагань, він займав керівні посади при Міністерстві фінансів УНР. Зважаючи на це, 1918 року йому було доручено очолити спеціальну Комісію з розробки перших українських банкнотів.

Василь Мазуренко означений в історії ще й як технолог-кераміст, дослідник українського гончарства, який не лише вів викладацьку діяльність, а й залишив цікаві наукові розвідки.

1931 року вченого-професора було заарештовано й вислано до Алмати (Казахстан), де рішенням «трійки» засуджено до розстрілу.

2010 року Комітет Національної безпеки Республіки Казахстан по місту Алмати передав Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному оригінальні документи Василя Мазуренка, збережені в матеріалах репресивної кримінальної справи №04994.

Окрему цінність становить дослідницька розвідка Василя Мазуренка «Гончарське виробництво та його болісти» (Українкустарспілка: Бюлетень Всеукраїнської спілки кустарно-промислових кооперативів. – К., 1924. – Ч.1-2. – Січень–лютий. – С. 25-28), що є предметом уваги для сучасних учених-керамологів.
Експозицію виставки оригінальних документів Василя Мазуренка репрезентовано в Музеї мистецької родини Кричевських. Запрошуємо поціновувачів!

Жанна Невкрита,
інформаційна служба
Національного музею-заповідника українського гончарства
Фото Тараса Пошивайла


 
Замовити екскурсію