Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Виставки 2018 року

У травні 2018 року зустрів 35-ліття відомий український художник-кераміст Олександр Мірошниченко. Ця подія стала нагодою для Національного музею-заповідника українського гончарства презентувати його творчість сучасності. 29 червня в Опішному відбувся вернісаж одразу чотирьох виставкових проектів, одним серед них стала презентація виставки кераміки Олександра Мірошниченка.

Мистець здобув освіту в Харківській державній академії дизайну і мистецтв, де впродовж семи років працював лаборантом у лабораторії кераміки під керівництвом завідувача – відомого художника-кераміста Володимира Шаповалова. Саме тут, у діалозі з глиною й першим серйозним учителем, прийшло усвідомлення того, що це і є та справа, яка розкриє його внутрішню сутність.

Лабораторія Академії стала для кераміста першою майстернею – звідси почався його шлях до освоєння глини як матеріалу, простору філософського й образотворчого мислення. Нині Олександр Мірошниченко працює у власній майстерні в Кочеткові, що в Харківщині.

У перших творчих спробах кераміка вабила мистця своєю матеріальністю й функціональним діалогом. З часом обрії експериментування сягнули безмежності: щоразу кераміст знаходить нові й нові технологічні видозміни, вражаючи пластичною образністю кожної роботи.

Творча діяльність мистця представлена в багатьох виставкових проектах, серед яких виставки, а також численні нагороди всеукраїнського та світового рівня. 
Виставка, що відкрилася в Мистецькій галереї Національного музею-заповідника українського гончарства, репрезентувала зріз творчості Олександра Мірошниченка від 2010 року – з часу знайомства мистця з Опішним. Відтоді фондова колекція Музею гончарства поповнюється роботами художника-кераміста, завдячуючи спільним виставковим проектам, а також експонатам, що «перемандрували» з експозицій інших мистецьких галерей.

Кераміка Олександра Мірошниченка, як явище, розвивається не в руслі мистецьких тенденцій, а випереджає сучасність на кілька кроків, завжди демонструючи найактуальніші, найсвіжіші творчі знахідки. Його пошуки в глині глибоко осмислені, кожна деталь – умотивована, кожний образ – концептуально спроектований автором і водночас відкритий для глядацького медитування.

Стрімка парадигма творчого розвитку цього молодого й надзвичайно потужного мистця – новий виток сучасного мистецтва кераміки.

більше тут

Жанна Невкрита, 
інформаційна служба 
Національного музею-заповідника українського гончарства
Фото Тараса Пошивайла

Замовити екскурсію