Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 09 липня 2015.

 
У сучасній українській гончарній практиці для молодих мистців з’явилася унікальна можливість творчого розвитку й становлення власного стилю. 2012 року Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному започаткував мистецький проект «КЕРАМОрезиденція». Його головною метою є створення виробничої бази й комфортних умов для творчої роботи сучасних українських художників-керамістів у музейно-гончарському середовищі.
Одним з перших КЕРАМОрезидентів Опішного стала художниця-керамістка Леся Падун (Полонне, Хмельниччина). Три роки поспіль мисткиня працювала в КЕРАМОрезиденції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, де створила нові роботи для виставок й активно спілкувалася з українськими й чужоземними художниками-керамістами, таким чином набуваючи нових вражень і досвіду роботи. 
Першими мистецькими досягненнями Лесі Падун у КЕРАМОрезиденції стала виставка «МЕТАморфози» (2014), яка репрезентувала 18 творів, виготовлених в Опішному впродовж 2012–2013 років. Частиною виставкової експозиції стала глиняна декоративна модернова лавка, що  експонується на подвір’ї Центру розвитку духовної культури.
Водночас Леся Падун – учасниця двох Національних виставок-конкурсів художньої кераміки «КерамПІК у Опішному!» (2010, 2013) та ІНТЕРСимпозіуму кераміки в Опішному «2012: 12х12».
Упродовж п’яти останніх років (2009–2014) мисткиня експонувала свої твори на художніх виставках в Україні (Львів, Суми, Опішне, Чернігів, Київ), Польщі (Варшава, Болеславець, Вроцлав), Російській Федерації (Санкт-Петербург), США (Нью-Йорк). 
26 червня 2015 року художник-кераміст як учасниця КЕРАМОрезиденції представила в Опішному новий мистецький доробок: у Центрі розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства відбулася презентація персональної виставки мисткині «ЛЕСЯ ПАДУН: FUTURUMСАД®ЛЛП» («Той сад, що в мені») та мистецького проекту «КВІТКА». 
Із глибин творчої свідомості художника-кераміста з’явився САД ідей, образів, світогляду, її власної життєвої філософії. Тендітні паростки керамотворчих задумів, що проросли в потужні крони новітніх творів, буяють різнобарв’ям палітри в неочікуваному виображенні форми – її геометрики й пластики. Плоди, якими увінчався цей САД, набуток на майбутнє – FUTURUM мистецтва кераміки.
«Я вже третій рік в Опішному, в КЕРАМОрезиденції, і, напевно, десь підсвідомо, коли малюєш геометричні елементи, в ескізах виникають якісь образи, які бачила раніше. Ось так малюєш, малюєш, а потім бачиш: так це ж «Опішненські гори», – розповідає Леся Падун про одну зі своїх робіт. – Під час роботи в Резиденції  завжди видно краєвид, місцеві пагорби. Тож, коли ліпиш, у якусь мить відчуваєш: так, щось схоже є. Загалом, кожна робота сприймається індивідуально, її сутність прочитується окремо, оскільки кожна людина відчуває світ по-своєму». 
Мистецький проект «КВІТКА», що «забуяв» на подвір’ї Центру розвитку духовної культури, став способом духовного самовираження творчої сутності мисткині – витонченої й водночас потужної, дивовижної і яскравої, багатогранної квітки в сучасному керамопросторі.
Нинішня експозиція творів Лесі Падун – вияв зусиль активно інтегрувати власну творчість у коло європейської керамологічної спадщини й сучасних досягнень художників-керамістів.
 ЗАПРОШУЄМО ДО «САДУ» ЛЕСІ ПАДУН! Виставка експонується до 30 жовтня 2015 року в Центрі розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.{jcomments on}
Замовити екскурсію