Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 06 вересня 2019.

Єдина в державі СТІНА ГОНЧАРНОЇ СЛАВИ УКРАЇНИ поповнилася двома меморіальними дошками (автор – Володимир Цісарик, Львів). Одну з них присвячено славетній опішненській гончарці-малювальниці Парасці Біляк (1914–2001). З 1936 року жінка працювала на заводі «Художній керамік», де оздоблювала посуд у техніці ріжкування з використанням рослинної орнаментики. Вона була учасницею вітчизняних і міжнародних виставок. «Уособлення доброти і порядності, безкорисливості і безпосередності, кращих рис української жіночності, спадкоємиця і послідовниця найдосконалішого в опішненському гончарстві, Параска Біляк органічно втілювала це у своїй творчості: її вироби немовби випромінюють лагідну доброту й чистоту, невимушеність і свободу, викликаючи при їх сприйнятті світле почуття піднесеності і гармонії», – так про малювальницю Параску Біляк та її твори писав доктор філософських наук, колекціонер опішненської кераміки Леонід Сморж.

Інша меморіальна дошка – перелік гончарних шкіл, які діяли на місці Музею мистецької родини Кричевських. Дивовижна історія функціонування цих закладів розпочалася із заснування 1894 року першої в Наддніпрянській Україні Опішнянської зразкової гончарної навчальної майстерні, метою якої було навчання гончарів удосконаленим прийомам обробки глини, приготування й оздоблення глиняних виробів.

Офіційне відкриття меморіальних дощок відбудеться 25 вересня 2019 року, о 1400, у Музеї мистецької родини Кричевських, за адресою: вул. Партизанська, 2, Опішне, Полтавщина.

Запрошуємо всіх бажаючих!

 

Ірина Дядечко,
інформаційна служба НМЗУГ
Замовити екскурсію