Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 09 вересня 2019.

Видавництво «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства постійно поповнює ринок керамологічної фахової літератури новими науковими бестселерами, які користуються неабияким авторитетом серед ученої еліти як в Україні, так і за кордоном. 

Нині вийшов друком черговий випуск з академічної серії «Українські керамологічні студії» – монографія «Гончарство Полтави ХVІІІ століття». Її автор – Оксана Коваленко – відомий керамолог, історик, археолог, кандидат історичних наук. Книга збагатила науковий доробок дослідниці, що складається з численних публікацій з проблематики керамології, музеології та історії.

Монографія є першим спеціалізованим дослідженням гончарства Полтави ХVІІІ століття й, водночас, першою ґрунтовною студією ремесла полкового міста Лівобережної України, здійсненою за писемними, археологічними, історичними й етнографічними джерелами. В ній охарактеризовано історію та аспекти повсякденного життя Полтави, подано персоналізовану історію гончарного цеху, зокрема встановлено імена майстрів, їхнє місце проживання, особливості ремісничої організації, здійснено детальний аналіз форм і декору тогочасних гончарних виробів, їх асортимент та місце в побуті міщан упродовж століття.

Видання стане в нагоді керамологам, археологам, етнографам, мистецтвознавцям, історикам, краєзнавцям, усім, хто цікавиться традиційно-побутовою культурою України.

26 ВЕРЕСНЯ 2019 РОКУ, О 16:00 ГОД., В НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ-ЗАПОВІДНИКУ УКРАЇНСЬКОГО ГОНЧАРСТВА В ОПІШНОМУ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ МОНОГРАФІЇ Й ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З АВТОРОМ ВИДАННЯ.

Запрошуємо всіх бажаючих на знайомство з книгою! ТУТ Ви зможете поспілкуватися з автором, взяти автограф, послухати історію написання монографії та чудово провести час у колі однодумців!

 
 
Замовити екскурсію