Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 15 жовтня 2019.

4 жовтня 2019 року в галереї Національної спілки майстрів народного мистецтва України відбулася презентація виставкового проєкту  «Чигиринський прорив». На виставці представлені авторські роботи співробітника НІКЗ «Чигирин», гончаря, заслуженого майстра народної творчості України  Євгена Поступайла.

Виставковий проєкт «Чигиринський прорив», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду, спрямований на промоцію творчого доробку Євгена Поступайла, як прикладу успішної самореалізації та підтримки для людей після повернення з зони бойових дій та збереження культурної спадщини українців. Партнером НІКЗ «Чигирин» в реалізації проєкту є Національна спілка майстрів народного мистецтва України (м. Київ) та ГО «Ветерани АТО м. Чигирин та Чигиринського району».

Реалії нашого життя за останні 5 років сформували в українському суспільстві нову соціальну  категорію – ветерани АТО/ООС. Психологічна реабілітація та подальша адаптація до мирного життя є складною проблемою для багатьох наших співвітчизників, які брали участь в бойових діях на сході України. Серед них багато митців. Одне з завдань нашого проєкту – стати ближчими до них. Показати, що успіх приходить до наполегливих і працьовитих. Визнання і успіх одного з них стане підтримкою та поштовхом для інших. Завдяки мобільному експозиційному обладнанню, яке було виготовлене в рамках реалізації проєкту, ми зможемо представляти творчий доробок Євгена Поступайла в музеях, галереях, госпіталях, реабілітаційних центрах.

Євген Поступайло є продовжувачем традицій головківського гончарства.  Здавна село Головківка Чигиринського району славиться своєю керамікою, а головківське гончарство з неповторним фляндрованим розписом є унікальним явищем в історії української культури. Біля села були зосереджені великі поклади гончарної глини, з якої виготовляли миски. Місцева фляндрівка є дуже своєрідною, не схожою на розпис інших місць, це специфічна система орнаменту в українській народній майоліці, що одержується певним способом при нанесенні фарб на сирий гончарний виріб.

Євген почав працювати у заповіднику з 2006 року. За досить короткий час він успішно опанував основи головківського розпису. Його роботи експонувалися на багатьох персональних і колективних виставках у Чигирині, Черкасах, Вінниці, Києві. Він був неодноразовим учасником мистецьких симпозіумів «Чигирин», «Суботів», «Холодний Яр».

В 2015-2016 рр. Євген Поступайло проходив строкову службу в ЗСУ України в районі проведення АТО. Колекція мальованих мисок, що представлені на виставці, створена автором після повернення з військової служби.

Цього дня в галереї зібралися майстри-керамісти, ветерани АТО, мистецтвознавці, представники ЗМІ та студенти-майбутні журналісти. Привітали Євгена Поступайла з відкриттям персональної виставки голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Шевченко, мистецтвознавець Володимир Титаренко,  директорка Національного музею українського народного декоративного мистецтва  Людмила Строкова, голова ГО «Ветерани АТО м. Чигирин та Чигиринського району» Михайло Криховецький. На виставці була присутня найрідніша для Євгена людина – мама Марія Петрівна, а також колеги-гончарі: Леонід Нагірняк, Юрій Нечай, Сергій Спасьонов, Ігор Карук. Юрій Нечай, за порадою якого в далекому 2006 році Євген прийшов на роботу в заповідник і який теж є ветераном АТО, відзначив, що воїни воюють не тільки зброєю, а й мистецтвом, і хоч сьогодні в Україні бути майстром народного мистецтва дуже важко, але це саме той напрямок культури, яким Україна може здивувати світ.


Кожен миска майстра по-своєму неповторна. Високого рівня майстерності йому вдалося досягти завдяки поєднанню ґрунтовного вивчення традицій декоративного розпису та творчого підходу до гончарної справи. Результатом творчого осмислення глибинних народних традицій головківської фляндрівки та подільського розпису стала поява унікального явища в українському народному мистецтві – чигиринської миски Євгена Поступайла. Та за словами Євгена, йому ще працювати й працювати, бо будь-яку техніку можна вдосконалювати безкінечно. Євген мріє про створення комплексної програми розвитку гончарства, про творчу лабораторію, державну та меценатську підтримку народного мистецтва.

Наступним етапом виставкового проекту «Чигиринський прорив» стане експонування колекції авторських робіт Євгена Поступайла  у виставковій залі музею Б.Хмельницького в м. Чигирин.

Висловлюємо щиру вдячність Українську культурному фонду, завдяки підтримці якого стала можливою реалізація цього проекту.

Олена Трощинська,
молодший науковий співробітник
НІКЗ «Чигирин»

Джерело: http://prostir.museum/ua/post/42270

 
Замовити екскурсію