Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 28 серпня 2013.

ПРЕС–РЕЛІЗ

30 серпня 2013 року о 16:00
 
в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара»
відкриється ювілейна художня виставка видатного українського мистця, 
засновника ІІІ Національного стилю Сергія Радька  
 
«УРОК УКРАЇНСЬКОГО МИСЛЕННЯ»
 
 «По Україні стоять сторожові вежі,
З яких куриться дим-пересторога,
А довкола йде боротьба – захист своєї висоти.
Так було і так є!
Таке незатишне життя на межі,
Але воно наше, і тому єдино можливе.
Тому наше життя й наша смерть – найкращі!
Вимога «Будь собою!» значить – «Пізнай себе!»
Це найтяжче!
Як важко нам бути самими собою!
Але ми приречені ними бути!» (Сергій Радько)
 
   СЕРГІЙ РАДЬКО – харизматичний художник-монументаліст, гончар і філософ, поет і кобзар... Він перманентно мандрує за обрієм увесь на виду – простий, щирий, справжній. Мало хто із сучасних художників обганяє свій час настільки, наскільки це робить МАЕСТРО. 
Творчі набутки мистця постають перлиною національної культури.  В його особі країна має самобутнього художника, який повсюдно репрезентує українське мистецтво, основане на першоджерелах, тобто на традиціях народного образотворення. 
Відомий український художник-кераміст Неллі Ісупова лаконічно охарактеризувала творчість Сергія Радька так: «Свобода мислення відрізняє Сергія від інших… Він має власне обличчя. Він абсолютно вільний. Він не дивиться, як роблять інші. От він такий і все! Він немовби грає в примітивізм, хоча насправді є дуже професійним художником. Він має почуття свободи, гумору, яких не вистачає багатьом мистцям. У кераміці, скульптурі нерідко потрібно, щоб глядач посміхнувся. Перед іншими роботами треба надовго задумуватися. А тут потрібна легкість сприйняття й свобода роздумування, точно так, як усе сприймає дитина. Загалом, важко робити, як дитина, особливо ж, коли робить професіонал. Але якщо це вдається, то це вже ознака геніальності!».
  «Мій ідеал, – зізнається Сергій Радько, –  жити за покликанням, звірятися з тим ідеалом, внутрішнім камертоном, який ніби не конкретний, але саме він вказує напрямок, дає змогу орієнтуватися у всесвіті… Люблю стиль імпровізації: працювати стрімко, весело, артистично. Якщо вийде. Стиль мій такий трохи корявий – як не поляпав, усе до місця. Трохи архаїки. А загалом стиль легкий. Присутні сільські мотиви, адже в селі живу… Зараз економічна скрута заставляє уважніше придивитися до того, що не таке вже й дороге, але таке природне, доречне й таке відповідне нашій культурі: це – глина. Словом, я люблю гончарство! Я вірю гончарству, в його неперевершену простоту, силу й красу». Здається, що від самого народження Сергій не перестає дивувати світ, щоразу по-новому відкриваючи його для себе й даруючи оточуючим  власне бачення довколишньої Краси й Гармонії.
   Бажаючих пізнати дивовижний український світ Сергія Радька, запрошуємо відвідати вернісаж виставки за участю численних гостей із різних регіонів України: відомих учених, художників, державних і громадських діячів, усіх, хто захоплений непересічною творчістю Сергія Радька.
   Виставка триватиме з 30 серпня до 23 вересня 2013 року. На ній буде представлено близько 200 уже відомих і нових творів живопису та кераміки з колекцій Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та численних приватних колекцій.
ВХІД У МУЗЕЙ: для дорослих - 15 грн., для дітей та пенсіонерів - 3 грн.
Вхід на відкриття виставки вільний!{jcomments on}
 
 
 
 
 
 
 

 

Замовити екскурсію