Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

Друк

вкл. 27 січня 2016.

Найважливіший центр та гончарна столиця України – містечко Опішне. Це селище відоме своїми гончарями ще з давнини. Наприкінці 19 - на початку 20 століття в містечку працювало близько 1000 гончарів, продукція яких експортувалася майже на всі континенти світу. Тому не дивно, що саме тут був створений найбільший в Україні музей гончарства. 

І хоча більшість музеїв нашої країни, як-то краєзнавчі музеї, які є майже в кожному місті, відвідують хіба що працівники тих музеїв, цей навпаки вартий уваги.


Це чудовий музей просто неба, більшість експозицій, а це понад 35000 керамічних витворів мистецтва, розміщено на відкритому просторі. Тут зібрана найзначніша в Україні колекція творів народних майстрів-гончарів та художників.


Як в’їжджаєш до Опішні, можна побачити майже на кожному стовпі плакати музею гончарства. Ми чомусь вирішили що це нібито вказівники, куди їхати (хоча може то воно так і було), але ми все одно заблукали, бо до музею вони не ведуть. Вирішили спитати у місцевого дядька: виявилось за останні п’ять хвилин ми були вже третіми, яки в нього питають про музей. Це трохи підвищило настрій, бо ми не самі такі.


Окрім музею в селищі є чи-то якийсь ліцей гончарних мистецтв, та ще якісь заклади пов’язані з гончарством. Здається саме в таких школах діти виробляють маленьких керамічних півників, яких роздають в музеї.


Декілька разів Опішню відвідували екс-президенти України Леонід Кучма, Віктор Ющенко. Світлини з ними теж можна побачити в музеї.


Немовля в капусті.


Так виглядає один з куточків музею.


Коли дивишся на всі ці створіння, дивуєшся, яку ж уяву треба мати, щоб створити такі речі.


Це один з найцікавіших експонатів.


Щороку, в липні в рамках національного гончарного фестивалю «Здвиг», проходить конкурс гончарського бодіпейнтінгу (декорування тіла людини на гончарську тематику, та за допомогою гончарної сировини), ковальський фестиваль «ВакулаФест», та інші. До речі, музей має, як на мене, досить пристойний сайт, де завжди можна подивитись повний перелік фестивалів.


Ще є екскурсія по залах музею, де можна побачити безліч тарілок, дзвіночків, переглянути фільм про видатних майстрів. Хоча нам більш сподобався майстер-клас з гончарної майстерності, де можна власноруч створити собі маленький горщик. Ще до вартості квитка входить перегляд садиб видатних гончарів в різних куточках селища, але нас вже на них не вистачило. 

Коротше кажучи, дуже цікавий музей. Якби ж більшість музеїв нашої країни були хоча б такого рівня.

Замовити екскурсію