Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

Друк

вкл. 13 лютого 2018.

Так склалося, що найпопулярнішими місцями для відвідування в Україні є великі міста. Воно й зрозуміло, у кожному із них – своя особлива атмосфера, архітектура, визначні місця та заклади. Але якщо піти далі (у прямому і переносному сенсі), перед вами постане зовсім інший, але такий цікавий світ українського села. У цій статті разом із порталом ufest.in.ua ми хочемо розповісти про 10 сіл України, кожне з яких стане для вас відкриттям.

Село Колочава, Закарпатська область

Таке невелике село примудрилось вмістити у собі цілих 10 музеїв, один із яких під відкритим небом, і аж 20 пам’ятників. Знамените воно ще й тим, що тут знаходиться школа вівчарства, між іншим, єдина на всю Україну. Також у Колочаві можна відвідати птахопарк, у якому представлено близько 2 тисяч пернатих – переважно папуг і дивовижної краси голубів. І ще – тут поруч Синевир, а гірські краєвиди і чисте повітря заворожують, запрошуючи залишись у Колочаві якнайдовше.

Село Залісся, Тернопільська область



Головною особливістю цього села є унікальна гіпсова печера Млинки – її можуть відвідати і діти, і дорослі. У печері безліч ходів, які підходять для складання туристичних маршрутів спелеологам різного рівня підготовки (читайте – «звичайним туристам»), а загальна довжина печери майже 50 км.

Село Дземброня, Івано-Франківська область

Одне із найвисокогірніших сіл в Україні вражає своєю мальовничістю. Ці краєвиди залишаться у вашій пам’яті надовго! Крім того, тут бере початок маршрут до Чорногірського хребта - всього за 2 години можна дістатись вершини гори Вухатий Камінь і навіть побачити Говерлу.

Село Актове, Миколаївська область

Особливістю цього села є унікальний комплекс гранітних скель -
Актівський каньйон або Малий Крим. Вони займають площу понад 250 га і утворюють особливий ландшафт, якому немає подібних в усій Україні. Висота скель сягає подекуди 30—50 метрів, поміж них тече річка Арбузинка.

Селище Підкамінь, Львівська область

У цьому селі своя дивовижа – камінь, заввишки 16 метрів, що височіє на околиці. Хтозна, як він сюди потрапив та ще й таких вражаючих розмірів. Неподалік від каменю у Рожаницькій горі знаходяться дві печери, а навпроти височіє монастир «Походження Дерева Хреста Господнього». Тут точно є на що подивитись!

Село Опішне, Полтавська область

Опішне – відома на всю Україну столиця гончарства. Щороку влітку тут проходить фестиваль «Здвиг», на якому популяризують гончарну культуру й мистецтво кераміки. У селі також є Національний музей українського гончарства та Інститут керамології.

Село Бакота, Хмельницька область

Це затоплене село, що розташоване на відстані 55 км від міста Кам’янець-Подільський. Колись, за князів, тут була столиця Пониззя. А коли у 1981 році вирішили побудувати Новодністровську ГЕС, мешканців Бакоти переселили у сусідні міста. Тут можна цілу вічність милуватись неймовірними краєвидами, а також побачити залишки скельного монастиря XII-XIII ст. Найкраще сюди приїхати з наметами на декілька днів.

Село Мізин, Чернігівська область

Тут розташована одна з найвизначніших археологічних пам'яток пізнього палеоліту світової історії – Мізинська стоянка. Саме в Мізині археологи знайшли перші музичні інструменти, вік яких понад 20 тис. років. Також село є центром Мізинського національного парку, створеного в 2006 році.

Село Розтоки, Чернівецька область.

Село Розтоки відоме тим, що неподалік від нього знаходиться одна з перлин Карпат – ландшафтний заказник «Буковинські водоспади». Протягом 2-х кілометрів, змінюючи один одного, чергуються відразу сім водоспадів – кожен зі своєю індивідуальністю і неповторною красою. Такі краєвиди навряд чи знайдете деінде.

Село Копачів, Київська область

Родзинкою цього села став центр культури та історії, розважальний парк, у якому відтворений Київ V–XIII століть і створена особлива атмосфера Київської Русі. Щорічно тут проходять міжнародні фестивалі історичної реконструкції і чемпіонати зі стародавніх видів спорту. У Древньому Києві Князівства «Київська Русь» можна на власні очі побачити, чим жив, що їв і як розважався народ понад 10 століть тому.

Представлений перелік – це лише 10 українських сіл з понад 27 тисяч. Але ж абсолютне кожне може розповісти свою історію і вразити своїми особливостями. Варто лише захотіти і вирушити у подорож. А якщо у вас в планах приурочити поїздку до цікавого заходу – на сайті ufest.in.ua знайдете найповнішу афішу. Вдалих вам поїздок і яскравих вражень!

 


 
Замовити екскурсію