Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 03 вересня 2014.

    2 вересня 2014 року до Опішного завітав шанований гість – другий Президент України Леонід Кучма. Він відвідав містечко як меценат, очільник Благодійного фонду «Україна», що займається доброчинністю й підтримкою талановитої молоді. Леонід Кучма не оминає своєю увагою й Державну спеціалізовану художню школу-інтернат І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського: з 2007 року екс-глава держави та очолюваний ним фонд підтримує унікальний мистецький заклад. Цього разу теж не обійшлося без подарунків – новий навчальний рік першокласники закладу розпочнуть за новими індивідуальними партами. 
    Нещодавно Державній спеціалізованій художній школі-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» було присвоєно ім’я видатної постаті українського мистецтва другої половини ХХ століття, доля якої тісно переплелася з Опішним, – Василя Кричевського. Тож закономірно, що урочистості розпочалися з відкриття на фасаді навчального закладу пам’ятної дошки, яку  виготовили вчителі мистецьких дисциплін закладу. 
    Коротко окресливши життєві віхи відомого в Україні маляра, архітектора, художника, автора малого герба України та перших грошових купюр 1918 року, директор Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олесь Пошивайло пояснив таку тісну спорідненість Колегіуму мистецтв у Опішному й долі Кричевського: «Саме Колегіум мистецтв уперше в Україні носить ім’я академіка Василя Кричевського. Це не дивно: упродовж свого перебування в Опішному Василь Кричевський проектував будівлю земської гончарної майстерні 1914 року. Нині ця будівля слугує Музеєм мистецької родини Кричевських. Відтак, його відкриття, присвоєння його імені вашому унікальному Колегіуму – це перші вагомі кроки повернення ім’я і спадщини Василя Кричевського не лише в Україну, а й в наше містечко. Василь Кричевський – це ім’я світової культури і мистецької спадщини». 
    Після закінчення святкового концерту Леонід Кучма тепло привітав учнів з початком навчального року: «Ви повинні бути щасливі, що навчаєтеся в унікальному навчальному закладі України, тим більше, що він несе ім’я відомого в Україні та за її межами архітектора Василя Кричевського. Перед вами можливість отримати унікальні знання, які дає цей учбовий заклад. Дай, Боже, вам хорошого навчального року і щасливої життєвої дороги!». Гість із Києва оглянув експозицію шкільного художньо-етнографічного музею «Відродження» та самостійно «випробував» подаровані першокласникам парти, залишивши пам’ятні записи з побажаннями для Колегіуму мистецтв.
     Під час візиту до Опішного Леонід Кучма мав нагоду відвідати єдиний в Україні музей, присвячений життю і творчості Василя Кричевського та його нащадків – Музей мистецької родини Кричевських Національного музею-заповідника українського гончарства. Він оглянув унікальні виставки орнаментальної творчості Василя Кричевського та документальних матеріалів славетних українських родин Кричевських та Щербаківських, кераміки опішненського гончаря Олександра Шкурпели, гончарської шевченкіани та творів лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка – Івана Білика, Михайла Китриша, Василя Омеляненка, Петра Печорного, тематичну виставку опішненських тарелів Ірини Мирко й Олени Мороховець «Заповіти українського пророка» та етнографічну виставку ужиткових речей опішненського краю. 
     …Згадується добре відомий вислів: «Коли ревуть гармати, музи мовчать», однак сьогодні його хочеться перефразувати – мистецтво є завжди, його голос вічний завдяки силі Людської Пам’яті і Добрих Справ…{jcomments on}
 
Редактор I категорії 
Жанна Різниченко
 
 
 
 
 

 

 
Замовити екскурсію