Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 22 січня 2016.

 
 
22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як великедержавне свято – День СоборностіУкраїни. Саметоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницеюісторичного IV УніверсалуЦентральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, вінмав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності. Самеційзнаменнійподіїприсвяченовиставку-міркування: «З Україною в серці».
Матеріали,представлені на виставці,акцентуютьувагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчомурусі, якийнаприкінці 1918 – початку 1919 року охопивмайже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлюцивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Боротьба українського народу за соборністьсвоїх земель – одна ізважливихсторінокнашогоминулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньомумичуємо слово «собор». Собор душі є у кожногоіз нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!
 
 
 
Співробітники Гончарської книгозбірні України
Оксана Андрушенко, Ольга Карунна{jcomments on}
 
 
 
 
 
 
 
 
Замовити екскурсію