Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 26 квітня 2016. Опубліковано в Гончарська Книгозбірня України

 
Нещодавно у видавництві «Українське Народознавство» побачила світ монографія Юрія Пуголовка «Будівельна справа літописних сіверян».
Це перше узагальнююче дослідження, присвячене будівельній практиці сіверян та аналізу всієї сукупності споруд роменської культури. Уперше комплексно розглянуто питання будівельного процесу та технологічних прийомів, здійснено їх порівняння залежно від особливостей споруд, визначено локальні особливості в будівельній справі населення, досліджено формування території поселень роменської культури, проаналізовано вплив будівельних традицій попередніх археологічних культур та прояви сіверянських традицій у будівництві давньоруського населення на Дніпровському Лівобережжі України. З урахуванням накопиченого досвіду запропоновано кілька варіантів реконструкцій фортифікаційних і житлових споруд, а також планувальних структур. У створенні обсягово-просторових реконструкцій виявлених об’єктів застосовано принцип історизму й розробки в галузі графічних реконструкцій середньовічних споруд, залучено етнографічні відомості про народну архітектуру українців.
Джерельною базою дослідження стали археологічні матеріали, передовсім, численні будівельні залишки, віднайдені за понад 100 років археологічного вивчення пам’яток роменської культури. Крім того, використано гончарні знахідки, матеріали архівів наукових установ України.
Видання стане в нагоді археологам, керамологам, етнологам, історикам, мистецтвознавцям, культурологам, краєзнавцям – усім, хто цікавиться давньою історією України.
Ознайомитися та придбати книгу Юрія Пуголовка «Будівельна справа літописних сіверян» можна в Гончарській книгозбірні України.
 
 
Контактні телефони: (05353) 42415; (05353) 42416; (05353) 42175.
 
Ольга Карунна, 
бібліотекар Гончарської книгозбірні України
Національного музею-заповідника українського гончарства 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Замовити екскурсію