Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 23 липня 2019.

Генетика – складна наука. Навіть у сучасному світі – світі технологій вона залишає багато запитань. Значне зацікавлення викликає механізм успадкування тяги до прекрасного. У таких випадках люди кажуть: «Йому на роду написано стати майстром», або «Це у нього в крові».

 «На роду» подружжя Гаврила і Явдохи Пошивайлів та їхнього сина Миколи Пошивайла написано стати гончарями, та не простими, а знаними й шанованими в усьому світі. Їхня праця – неоціненний внесок у розвиток української культури. На основі їх настанов і заповітів у гончарній столиці країни – Опішному – постав Національний музей-заповідник українського гончарства, а згодом у його структурі виокремився Меморіальний музей-садиба гончарської родини Пошивайлів, який нині святкує 20-ту річницю з дня заснування. Його колекції складають гончарні вироби родини Пошивайлів, кераміка інших майстрів Опішного кінця ХІХ – початку ХХ століття. Окрім кераміки, до збірки увійшла полтавська традиційна вишивка початку ХХ століття, кролевецькі рушники, народні картини 1920-х – 1930-х років, старовинні ікони.   

Аби вшанувати життя й творчість славетної мистецької родини, Національний музей-заповідник українського гончарства запрошує викладачів і студентів мистецьких навчальних закладів України, живописців, графіків узяти участь у Художньому експрес-пленері «Генетична лінія роду», який відбудеться 18-20 вересня 2019 року. Усі твори, незалежно від матеріалу, техніки й способів виконання, мають розкривати тему життєтворчості опішненського гончарського подружжя гончаря й гончарки-малювальниці – Гаврила і Явдохи Пошивайлів та їхнього сина Миколи Пошивайла.

Запрошуємо стати учасником Пленеру! Заявку на участь можна подати до 01 вересня 2019 року.

 

Ірина Дядечко,
інформаційна служба НМЗУГ
Замовити екскурсію