Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 15 жовтня 2013.

 

 

Уже два роки поспіль молоді художники-графітисти пробують свої сили в незвичному для них амплуа: створити роботу на гончарську тематику й орнаментику Василя Кричевського. Ці дві теми нерозривно повʼязані з Опішнею. Кераміка стала ототожненням нашого селища, а творчість видатного мистця утілилась в архітектурі колишньої будівлі земства, нині єдиного в Україні музею родини Кричевських, біля якого і зʼявилися унікальні роботи.

  Кожен, хто приїздить до Опішного, щоб відвідати експозицію Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, звертає увагу на яскраві графіті. Вони ніби зустрічають екскурсантів і запрошують поринути в незвідані глибини народної творчості. У них висвітлено гончарство, що стало провідною темою й простежується в кожному штриху, кожному знакові.

  Цього року переможницею конкурсу стала Ганна Довгань із Запорізької області. Не зважаючи на те, що дівчина працювала в новій для неї техніці графіті, робота «Розпис тарілок» композиційно виважена й вдало мотивована. Вона викликала жваву дискусію як серед членів журі, так і серед пересічних глядачів.

  Першу премію й приз глядацьких симпатій виборола наймолодша учасниця Віра Тимошенко із Черкас. Її робота «Ремесло поколінь» притягує погляди. Кольорова гама твору обмежена, проте вона органічно й лаконічно розкриває ідею авторки. Працювала дівчина захоплено й впевнено, залишаючись іноді на самоті, але не припиняла творити.

  Ці два графіті стали справжньою знахідкою для Опішного. Багато гостей нашого селища зупиняються, щоб сфотографуватися саме біля цих робіт.

  Хочеться вірити, що наступного року учасники гідно продовжать своєрідну галерею під відкритим небом.{jcomments on}

 

Куратор Жанна Чечель

Фото Тараса Пошивайла

 
 
 
 
Замовити екскурсію