Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 21 січня 2014.

  Проект «Територія можливостей: Розвиваємо регіон разом» був розроблений працівниками ДІКЗ «Тустань» як результат участі у семінарській програмі «ProMuseum: Розвиток ресурсної бази та модернізація музейної галузі України». Мета проекту  – допомогти учасникам пройти шлях від усвідомлення культурного ресурсу і туристичного потенціалу місцевості до ознайомлення з можливими формами співпраці громади і Заповідника, як запоруки сталого економічного розвитку регіону.

   В рамках проекту заплановані різноманітні заходи, які спрямовані зацікавити місцевих жителів народними ремеслами, а також показати перспективи розвитку сільського туризму в регіоні. Участь місцевих жителів с. Урич, Підгородці та Сопіт в проекті надасть можливість швидше адаптуватись під зміни сучасного світу не втрачаючи автентичності власного регіону.

PicMonkey Collage3

Реалізація проекту складається з двох частин:

  1. навчання народним промислам (ткацтво, гончарство та різьба/бондарство) учнів старших класів, які ще не визначились із майбутньою професією та жителів сіл Урич, Підгородці, Сопіт, які хотіли б набути нових вмінь:
    • майстер-класи бойківських ремесл та промислів (впродовж 3 тижнів);
    • авторські зустрічі-знайомства з творчістю майстрів (3 зустрічі);
    • підсумкова виставка робіт учасників проекту;
    • ознайомча поїздка до Львівської національної академії мистецтв – для тих місцевих мешканців, які проявили здібності за результатами підсумкової виставки.
  2. навчання для господарів, які хотіли б започаткувати власну справу в агротуристичній справі:
    • курс лекцій на тему розвитку агротуризму (3 лекції);
    • ознайомча поїздка в комплекс агро-садиб – для тих мешканців регіону, які можуть розвивати агротуризм у своїй садибі поблизу Тустані.

Серед народних ремесел та промислів обрано три напрямки: художня обробка дерева (бондарство/різьба), гончарство і ткацтво. Кожен ремісник впродовж тижня зможе творчо працювати в приміщенні бойківської хати, проводити майстер-класи для місцевого населення та відвідувачів заповідника “Тустань”.

Також на початку кожного тижня, щонеділі, відбуватимуться авторські зустрічі-знайомства з ремісниками, щоб мешканці сіл мали можливість ближче познайомитись із творчістю та життєвим шляхом народних майстрів.

Паралельно до ремісничого напрямку щосуботи будуть відбуватись лекції на тему агротуризму та можливостей співпраці із Заповідником. Запрошені гості поділяться як теоретичними знаннями, так і прикладами успішного досвіду започаткування агроосель.

Наприкінці проекту буде організована виставка робіт та визначення найкращих учасників (по двоє осіб з кожного виду ремесла) серед місцевих мешканців, хто факультативно продовжить свою практику на заняттях протягом року у Львівській національній академії мистецтв. Після фахової практики учасники проекту зможуть реалізовувати свої вироби в музейній крамниці Заповідника, а також проводити майстер-класи для відвідувачів культурного центру «Хата у Глубокім».

 
Заявка на участь для майстрів

Якщо Ви займаєтесь народними ремеслами та зацікавились проектом, запрошуємо долучитись до проекту. Будь ласка, надішліть нам заповнену аплікаційну форму та 3-5 фото авторських виробів на електронну скриньку на електронну скриньку t_mozhlyvosti@tustan.ua до 30 січня, 18:00. Про результати відбору ми повідомимо всіх заявників до 4 лютого. Аплікаційну форму можна завантажити тут.

Детальніше про умови участі народних майстрів у проекті можна прочитати тут.

 
Місце і терміни реалізації проекту

Проект буде відбуватись у Карпатах, поряд із Державним історико-культурним заповідником “Тустань” та Національним природним парком “Сколівські бескиди” в с. Урич, Сколівського району, Львівської області.
Місце проведення: відреставрована працівниками Заповідника бойківська хата, в якій діє культурний центр «Хата у Глубокім».

Тривалість проекту: три тижні – із 15 лютого до 8 березня 2014 р.
Слідкуйте за новинами проекту на нашому сайті.

Організатори: ДІКЗ “Тустань”, ЛОГО “Тустань” в рамках проекту ProMuseum за підтримки МФ “Відродження”, МБФ “Україна 3000″ та ГО “Український центр розвитку музейної справи”

Партнери: ВГО “Бойківське етнологічне товариство”, Львівський інститут економіки і туризму, Львівська національна академія мистецтв, туристичний інтернет-каталог “Карпати.info”, інтернет-портал “Бойкосвіт”, ГО “Калиновий рай”.

Контакти:

Керівник проекту – Тетяна Бей, 093 10 80 332
tetyana.bey@tustan.ua

Співпраця із партнерами – Ірина Білан, 093 46 88 774
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

PicMonkey Collage_3{jcomments on}

 
Замовити екскурсію