Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 22 квітня 2014.

   

 

  Окрасою експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному є унікальна колекція садово-паркової монументальної керамічної скульптури просто неба. Наразі вона налічує близько 200 робіт. Особливу увагу привертає до себе постать незвичайного лева, що стоїть посеред одного з майданчиків. Це – «Лев при двох головах» –робота опішненського гончаря, заслуженого майстра народної творчості, лауреата Премії імені Данила Щербаківського й Національної премії України імені Тараса Шевченка Василя Омеляненка. Скульптура, виготовлена в далекому 1997 році, й нині актуальна, як ніколи. Голови лева символізують Захід і Схід України, які часто розходяться у вирішенні певних політичних проблем. 

Автор нам нагадує: іноді наші голови повернуті в різні боки, але ніколи не слід забувати, що вони є частинами одного цілого – України. У складних реаліях сьогодення ідея соборності українських земель звучить актуально і вкрай важливо.

  Тільки в єдності сила кожного народу й запорука його історичного майбутнього. Пам’ятаймо про це!

 

Василь Омеляненко. Лев при двох головах. Опішне. 2009. Фото Тараса Пошивайла. Національний архів українського гончарства.

Екскурсовод НМЗУГ в Опішному

Лариса Гавриш

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Замовити екскурсію