Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

вкл. 03 червня 2014.

     

 

    У Мистецькій галереї Центру розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному відбувся вернісаж першої персональної виставки талановитих художників-керамістів Зінаїди Близнюк та Аліни Літвіненко, яка репрезентує мистецькі пошуки студенток Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Виставкові роботи – це впевнені кроки мисткинь у дивовижний і непізнаний світ мистецтва гончаротворення.

   Привітати й підтримати творчу молодь на виставку прийшли їхні друзі й колеги, які були завжди поруч, а також співробітники Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, які мали можливість відслідковувати їхній творчий ріст за конкурсами 2011–2013 років (Національний КерамоГРАФІТІфест, Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу «BodyCeramicFestUkraine», Національний фотоконкурс «Гончарні ВІЗІЇ країни», Національна виставка-конкурс художньої кераміки «КерамПІК у Опішному!»).

    Зі щирих слів підтримки й побажань успіху, висловлених на адресу керамістів, розпочав церемонію відкриття виставки директор Інституту керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, доктор історичних наук, професор Олесь Пошивайло. Він наголосив:«Сьогодні незвичайна й унікальна подія, тому що вперше ми відкриваємо виставку не відомих художників, не учасників різних міжнародних конкурсів кераміки, а надзвичайно обдарованих студенток Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Вони цікаві тим, що харизматичні, не такі як всі і дивляться інакше на цей світ…». Старший викладач кафедри образотворчого мистецтваПолтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Олег Перець охарактеризував творчість своїх підопічних:«Це художники, які сприймають викладача, ті глибинні елементи, які здатен викладач дати. Їх об’єднує спільна риса – вони можуть і хочуть робити справжні, вартісні й монументальні роботи, які несуть важливе навантаження. Зінаїда в кожній своїй роботі, навіть якщо це торкається сучасних об’єктів, здатна передати народну глибинність, справжню традицію. Алінині роботи більш психоаналітичні. Вона прагне в сучасних формах передати глибинні, людські, чуттєві моменти». Слова вдячності своєму викладачеві, а також організаторам виставки висловила Зінаїда Близнюк: «Я хочу подякувати Олегу Олександровичу Перцю за свободу, яку він нам давав: не було тиску, не було нав’язування, був шлях, на який він направляв нас. І це дуже багато чого варте, бо внаслідок такого доброзичливого ставлення й постали наші роботи. Дуже вдячна Музею за те, що він дав нам шанс відкрити себе, показати те, що ми відчуваємо, поділитися енергією з іншими…». Аліна Літвіненко під час свого виступу прагнула висловити почуття, які переповнювали її: «Опішне надихає! Саме тут розкрилося в нас багато чого… Ця виставка для нас багато значить, тому що вона перша персональна. І це такий старт для нас! Тим більше в Опішному». Її хвилювання було зрозумілим кожному, адже персональна виставка – це вагома подія в житті будь-якого мистця.

   Генеральний директор Національного музею-заповідника українського гончарства в ОпішномуЛюдмила Дяченко привітала молодих художницьі запросила гостей оглянути експозицію. Перегляд виставки залишив приємні враження й подарував безліч позитивних емоцій, які залишаться в пам’яті відвідувачів ще довгий час.

   Тож хочу побажати молодим мистцям цікавих творчих знахідок і натхнення для здійснення всіх задумів і планів. Сподіваємося, що вони стануть знаними не лише в Україні, а й гідно представлятимуть вітчизняне мистецтво кераміки в усьому світі.

{jcomments on}

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Замовити екскурсію