Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

Друк

вкл. 30 липня 2014.

  sokyriany.oda.cv.ua

   Як повідомляє відділ культури райдержадміністрації днями делегація Сокирянщини взяла участь в Третьому  Національному фестивалі гончарства, міжнародному мистецькому ярмарку «Гончарний Всесвіт в Україні-2014», який проходив в столиці українського гончарного ремесла  с. Опішне, що на Полтавщині. На запрошення організаторів фестивалю журналіст-краєзнавець, директор Сокирянського історичного музею Олександр Чорний і директор музею гончарства Іван Гончар побували на святі гончарів.

   У рамках цього хвилюючого і радісного свята відбулася багато заходів, в тому числі й церемонія офіційного оголошення результатів і нагородження переможців VІІІ Національного конкурсу публікацій на теми керамології, гончарства, кераміки в Україні «КеГоКе-2014».

   У числі багатьох авторів книг, статтей, рецензій і досліджень в царині гончарства, що стали переможцями конкурсу за результатами публікацій 2011-го,  і наш земляк Олександр Чорний. Його книга «У царстві коболчинського глечика» зайняла ІІІ місце у номінації «Краща науково-популярна, публіцистична публікація». Вона розповідає про майстрів кераміки села Коболчин Сокирянського району, де зародився один із найдавніших гончарних осередків у Бессарабсько-Буковинському краї, знайомить з історією села, цікаво і захоплююче повідує про місцевий музей гончарства, який створив і нині очолює потомственний гончар, заслужений працівник культури України Іван Гончар.

   В урочистій обстановці при широкій громадськості співголова Національної експертної керамологічної ради директор Інституту керамології - відділення Інституту народознавства НАН України, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олесь Пошивайло вручив переможцю Олександру Чорному Диплом, грошову премію та побажав нових творчих здобутків.

   Під час фестивалю сокирянці спілкувалися з місцевими майстрами, художниками-керамістами, науковцями, оглянули майданчики і зали музею-заповідника, де експонуються мистецькі керамічні роботи і скульптури, національні виставки кераміки в Мистецькій галереї Центру розвитку духовної культури, побували в меморіальних музеях-садибах  гончарської родини Пошивайлів, славетної гончаки Олександри Селюченко, а також в музеї мистецької родини Кричевських.

   Разом із іншими майстрами гончарної справи, що були гостями свята, буковинський маестро І. Гончар дав майстер-класи по виготовленню горщиків для багатьох охочих юнаків і дівчат, поділився секретами своєї майстерності з колегами.

   А на майдані, де вирував яскравий, багатий та дзвінкоголосий ярмарок, пропонувались і купувались найрізноманітніші гончарні вироби    від улюблених для багатьох опішнянських свистунців до знаменитих на весь світ розмальованих керамічних тарілок, горщиків, ваз і великих художніх виробів.

  Захоплені витворами місцевих і приїжджих майстрів, сокирянці подарували гончарам з Опішного, Львова, Харкова, Києва та інших міст книжку-переможницю «У царстві коболчинського глечика». З дарчим підписом автора повезла особистий подарунок до столиці України і помічник міністра культури України Світлана Яценко, яка виступала на урочистості перед  учасниками фестивалю та оглянула представлені гончарні вироби на ярмарку.{jcomments on}

Замовити екскурсію