Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Е-літня академія(сесія-2016)

 

 

Наталя Усата народилася в Безпечній Житомирської області. Закінчила Вінницький державниймедичний університет (2001). Учасниця літньої школи гончарства 2016 року.

Основні зацікавлення: вишивання, в’язання, література.

 

 

 

 

 

 

 

Її враження:

«07.06.16

Відкриття академії. Приємна дружня атмосфера, знайомство з кураторами та міні-презентації учасників. Можливість вперше взяти в руки глину, відчути її спротив твоїм намірам підкорити долонями та пальцями її пластичність.

Перша частина екскурсії – введення в історію,демонстрація староговжиткового посуду. Неймовірна велика кількість інформації щодо темпу роботи, правильних емоцій, настрою, положення тіла, рухів ніг, рук та пальців, техніки розминання  глини, визначення потрібної консистенції матеріалу тощо. Спостереження за колежанками щодо втілення задуманого образу в виробі та їх відношення до свого першого творіння. Це величезна можливість для психологів досліджувати  темпераменти, характери, логіку та схильності до особливостей сприйняття інформації. Приємна втомленість.

08.06.16

Уперше за кругом – повільна, несмілива, але вдала спроба відцентрувати заготовку. Робота над фактурою, намагання віднайти відчуття глибини, рельєфності для реальної поверхні.

Незабутній похід по навколишній місцевості – до  джерела, на найвищу точку Опішні.

Споглядання на місцеву красу та захід сонця.

09.06.16

Ніколи б не подумала, що можна годинами сидіти над  клаптиком 10х10 см глини та чаклувати над її оздобленням (тема «пласт, ангоби, техніки для панно»). Удома ніколи не дозволяєш собі стільки часу  витрачати для свого задоволення.

Інна Гуржій вразила своєю майстерністю. Просто заворожила жіночністю, шляхетністю,  мудрістю.

10.06.16

Щодо відвідування Олександра Шкурпели – дивно бачити не музейні експонати, а реальне облаштування працюючої гончарної майстерні, діюче горно. Була можливість не тільки  одночасно слухати та спостерігати за віртуозним створенням виробу на крузі, а й у процесі задавати питання щодо індивідуальних  технік, що стають родзинкою  виконання.

Ніколи не спілкувалась з археологами, виявляється, що є такі фанати історії, які готові здійснювати розкопки заради нових вигадок, домислів та  припущень. (Інформація більш точна, але  не менш загадкова щодо встановлення нових  властивостей уже відомих лікарських препаратів).

Писанкарство, без заперечень, одне з найтендітніших та найестетичніших напрямків української культури.

11.06.16

З ранку чергова вдала спроба підкорити глиняну масу на гончарному крузі: центрування, витягування та опускання,  на стінках «облом», маса розлітається. Але все поступово.

Свистунці, ага, на перший погляд легко. Треба завтра повторити зусилля отримати звук.

12.06.16

Знову лекція, але без них не формувалося б комплексне мислення щодо процесу керамотворення.

Квест наводить на думку, що треба більше часу приділяти спогляданню  творів майстрів та культивувати в собі дослідницькі та мистецько зчитувальні властивості.

13.06.16

Студія «Відродження» заповнює весь вільний простір.

Робота з батіком виявляється тендітна, ніжна, інколи експресивна, але корисна для розвитку твоїх декоративних навиків.

14.06.16

Лекція Лариси Гавриш –  чудова за змістом та емоціональним сприйняттям.

Знайомство з Світланою Пасічною доводить, що простота та чуттєвість є запорукою вишуканості  майбутніх виробів. Легкість спілкування робить доступним сприйняття любої інформації.

15.06.16

Зінаїда Близнюк розкриває секрети утворення гіпсових форм, починаючи від розведення гіпсу до його заливання та визначення готовності форми для використання.

Робота з Світланою Пасічною над рукотворними чашами та підготовка прикрас для екстра випалювання. Чудовий спів під час роботи колежанки  Ірини Климук наповнює повітря атмосферою загадковості та відкриває чуттєві портали.

Нічна екскурсія в музей Сморжа є довершеним заходом за подачею матеріалу та сприйняттям образу власника.

Наскільки ж треба любити свою справу, щоб відвідувачі відчули, що лише їм подарована  часточка  душі та серця.

16.06.16

Довгоочікувані фонди музею дозволили систематизувати інформацію Людмили Меткої щодо особливостей регіональної кераміки. 

Як завжди, дивує робота працівників музею: розповісти по максимуму про все, що відоме й досі незнане, про всі напрямки та техніки, як минулі, так і сучасні.

Відвідування Колегіуму мистецтв принесло несподіванку – спускання в фонди та споглядання на незліченні експонати всіх молодіжних гончарських фестивалів. Усе-таки дитячі роботи такі легкі для сприйняття, добрі, світлі, милі.

17.06.16

Зустріч з Василем Омеляненком. Світла людина, добрі та щирі напутні слова та побажання. Робили рибку, півника та баранця.

Здорово, що є час на творчу роботу.

Лекція про назви гончарний виробів та огляд літератури.

18.06.16

Відкриття проекту «Птахи» Занаїди Близнюк – передранкове свято надії на світле майбутнє та безхмарні сподівання. Оптимістичний спів реальних птахів.

Смачна черешня під перші промінчики сонця та спостерігання величі його сходження на небі.

Комарі не затьмарили побачене та почуте.

Творча робота не складається після безсонної ночі, але спілкування є корисним для появи нових ідей та роздумів.

Грузія є однієї з достойних країн для творчих проектів та обміну досвідом.  Вдячні за приклад про те, що розбудовувати батьківщину треба з маленьких  вчинків кожного жителя. Представник показав цікаві соціальні напрямки діяльності творчих людей.

19.06.16

«Зелене свято» – такий чудовий  похід в стару церкву, полегшення  та одухотворення твого стомленого організму.

Теоретичні заняття Олега Перця були складними для розуміння матеріалу, але його практичні вказівки були доречними та цікавими.

«Шоковий випал» – це «феєрія полум’я та комарів». Потрапили додому о першій годині ночі. Очікуємо результати випалювання.

20.06.16

Зінаїда Близнюк – один з найцікавіших практичних кураторів, приваблює простота подачі матеріалу, невимушеність та відкритий зворотній зв'язок. Вдячні за поливу та інтригу в очікуванні результатів другого випалювання.

Лекція про музейний документообіг привідкрила завісу таїнства існування Музею гончарства  та обліку його експонатів. Почерпнули нове про колекціонування  творів мистецтва.

21.06.16

Творча робота.

22.06.16

Відгул.

23.06.16

Зранку закінчення закладання горна та початок випалювання.

Пізнавальні лекції  Людмили Меткої «Гончарство в народній медицині» й

Анатолія Гейка «Ремонт глиняного  посуду».

До другої ночі випалювання: нічне чаювання та співи перед  могутньою величчю горна з температурою близько 10000С.

 24.06.16

Річка Ворскла – купання та пішохідний маршрут під 300спекою довжиною в 8 км.

Відкриття виставки та фестивалю.

 26.06.16

Чудовий день, але сумно розлучатися з Опішнею, дівчатами, кураторами, співробітниками.

 З нетерпінням будемо чекати наступної зустрічі та радіти за академістів 2017».{jcomments on}

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Замовити екскурсію