Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Е-літня академія(сесія-2016)

 

 

 

Катерина Бригинець народилася в Полтаві. Закінчила Полтавський національний університет імені Юрія Кондратюка (1990). Учасниця літньої школи гончарства 2016 року.

Основні зацікавлення:гончарство.

Її враження:

 «6 червня: концентрація двомісячних очікувань та сподівань– нарешті треба вирушати в Опішне на Е-літню Академію! Удорозі мало що помічалось, краєвиди зникали, а думка одна– нарешті!

Опинившись на території Опішненського музею гончарства,ми, десятеро обраних учасниць,одразу поринули у вирій подій та вражень: для нас приготували дуже насичену програму навчання та практичних тренінгів з гончарної справи.

 Уже наступного дня під керівництвом Сергія Радька ми придивлялися до головного героя Академії– гончарного круга.Також ознайомлювалися з територією Музею, його керівництвом та людьми, які тут працюють. Головне враження – доброзичливе і відкрите відношення до нас всіх працівників.

В середу – 8 червня – перша лекція «Археологічна кераміка» Анатолія Гейка залишила сильне враження – цікава інформація про історичні традиції кераміки на території сучасної України. Лекція емоційно насичена, багата на нову для нас інформацію. Після лекції, потрапивши в бібліотеку, хотілося залишитися в ній,  принаймні, на тиждень – кількість літератури з профілю вразила!

 Наступного дня: спробували гончарювати, і вже зрозумівши,що це не так легко, взялиучасть у проекті Інни Гуржій, наснажились енергією цієї творчої людини для наступних своїх пошуків «глиняної»дороги.

10 червня:пройшло знайомство з Опішним по дорозі до маєтку місцевого гончаряОлександра Шкурпели.Цікава й проста, органічна у своїй творчості людина – цікаві своєю сучасною автентичністю вироби побутової кераміки.

І знову повертаємося до своїх майбутніх глечиків– Сергій завжди напоготові допомогти.

Цього дня ми продовжували знайомство між учасниками Академії на майстер-класі Тані Веселової – зписанкарства.

Наступний деньпочався з роботи в нашій творчій лабораторії– хто гончарив, а хто ліпив– виявляється, у кожного з нас різні уявлення про естетику кераміки. Упродовж своїх вправ з глиною консультуємося з Сергієм та Зіною.

 Наснаги на творчість додав майстер-класз основ вокалу учасниці Академії Ірини Климук– цікава, талановита людина, хочеться ще й навчитисяспівати.

 12 червня: візит до Музею родини Кричевських став одним з найяскравіших моментів упродовж усієї Академії: велика наповнена експозиція, меморіальна зала родини Кричевських. А далі цього дня – незабутня зустріч з мистецтвознавцем Тетяною Зіненко, яка влаштувала, використовуючи експозицію Музею, такий собі контемпорарний квест– кожна з нас мала пояснити концепціюоднієїз виставкових скульптур. Це було дуже динамічно та сучасно-провокативно.

13червня: першийтижденьпромайнувшвидко. Знову робота зперетворенняглини у виріб– деколи вдала, деколи не зовсім.Цього дня занотовано найоб’ємніший та змістовний конспект за всю Академію– «Виробництво глиняних виробів».

  14 червня: індивідуальна робота зранку продовжилася екскурсією до Садиби Пошивайлів. Майстер-клас з ліплення декоративної ляльки – всепоглинаюче та цікаве для нас дійство. І знову дивуєшся бажанню майстрів передати свої вміння.

Повернувшисьдо Музею гончарства,ми знайомимося з художником-керамістом Світланою Пасічною, слухаємо та дивимосяна світ її очима.А потім починаємо творити. Надзвичайно цікавий проект художниці має завершитися шоковим випалюванням. Подивимося, апокищоліпимо свої прикраси з глини.

15червня: найбільше емоційне навантаження прийшлося на нічну екскурсію доСадиби Леоніда Сморжа. Унікальний перфоменс, влаштований для нас організаторами Академії та співробітникамиСадиби,запам'ятається надовго.

  16червня: творча робота в майстерні, а потім практичне заняття– «Форма і зміст»з куратором Зіною Близнюк була дуже плідною та технічно пізнавальною.Також уцей день з Людмилою Меткою ми побували у «святая святих»Музею– його фондах. Колекціявражає своїм різноманіттям.

17червня: відбувся майстер-клас з Василем Омеляненком.Дивовижна людина, майстер.Спілкування було плідним, у кожної з нас з'явилася своя власна співоча іграшка-свистунець.

18 червня: ми вирушили до Музею, назустріч світанку і птахам, які вилетіли з творчої майстерні Зіни Близнюк. Відкриття мистецького проекту відбулося на сході сонця – це було феєрично та значимо і дуже символічно – птахи, світанок і керамісти... А далі – гончарювати. Виявляється, гончарний круг дається не кожному, з ним все дуже непросто. Закінчився день майстер-класом з вишивання учасниці Академії Наталії Усатої – хто спробував, хто лише роздивлявся роботи народних майстрів.

19червня: у когось з дівчат вже виходять свої перші тарілки та глечики, у когось ще іде розмова з шаром глини. Зустріч з Олегом Перцем та його майстер-клас промайнули швидко– майже кожний з насу процесі створив своє панно на тему «Людина на площині» – цікаво, легко, сучасно.

20червня:після роботи утворчому просторі нашого Музею поспілкувалися з Оксаною Ликовою щодо колекцій кераміки, їх наповненнявмузеяхУкраїни.Зустріч з опішненським керамістом Юрієм Мирком – спільна бесіда, спільне гончарювання, а потім спільний проект – Юрко згончарював чайник, а ми маємо розмалювати його для Музею.

21червня: звичайно,найсильніші враження залишилисявід головного процесу гончарства –випалювання. Спочатку був шоковийзі Світланою Пасічною– море емоцій від процесу та отриманого результату:у кожної з учасниць свої власні перші, а ще й такі випестувані маленькі вазочки.Але справжнє випалювання в горні, яке побудував Юрко Пошивайло, – всіх наших протягом сесії виготовлених шедеврів під керівництвом Зінаїди Близнюк та Сергія Радька. Цей процес захопив нас цілком, розійшлися за північ, залишивши горновихолоняти.

І оськульмінація Академії– початок Національного фестивалю гончарства. Все дуже урочисто, яскраво, багатолюдний фестиваль, але ти розумієш, що це вже апогей, що навчання закінчується.

 Охоплюючи поглядом усе, що відбувалося в Опішному впродовж червня, розумієш, що тут сьогодні завдяки зусиллям організаторів твориться сучасне українське мистецьке середовище, яке стає точкою відліку багатьом митцям.

Моє шанування іпобажання творчої наснаги в подальшому організаторамЕ-літньої Академії Гончарства».{jcomments on}

Замовити екскурсію