Шановні відвідувачі!

Із 13.05.2020 року опублікована нова версія сайту, яка працює за постійною адресою http://opishne-museum.gov.ua/. Вся оновлена та актуальна інформація буде розміщуватися на новому сайті.
Будете на екскурсії в Полтаві, то не забудьте завітати і до нас.

. Опубліковано в Гончарство Опішного

   

   21 жовтня 2013 року виповнилося 77 років Михайлові Єгоровичу Китришу − заслуженому майстру народної творчості України, члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки художників України, лауреату Всеукраїнської премії імені Данила Щербаківського, Національної премії України імені Тараса Шевченка.

   Багата й різноманітна творча біографія Михайла Китриша. Народився в мальовничому гончарному містечку Опішному в родині гончарів, «дід гончарював, батько гончарював – були знаменитими мисочниками», продукція яких користувалася неабияким попитом серед населення. Це сприяло вибору життєвого шляху майстра. Будучи ще зовсім малим, він вправно володів технікою виготовлення свистунців, а в голодні роки виготовляв їх для продажу. Працював у опішненському заводі «Художній керамік» (1963−1996), де першим учителем став відомий гончар Йосип Степанович Мареха. Саме він допоміг юному Михайлові опанувати основні форми гончарних виробів. Спочатку Михайло Єгорович працював гончарем (формував посуд на гончарному крузі), згодом – майстром творчої лабораторії. Тридцять три роки роботи в заводі пролетіли як один день: «Здається, ніби вчора, сів за гончарний круг, а скільки тон глини перебрали пальці».

   

   У середині 1960-х років почав приймати участь у різноманітних обласних і всеукраїнських виставках, і майже на всіх глиняні твори майстра були відзначені нагородами. Неодноразово Михайло Китриш був учасником міжнародних художніх виставок у Бельгії, Болгарії, Великобританії, Канаді, Нідерландах, Норвегії, Польщі, США, Франції, Югославії, Японії. Приймав участь у симпозіумах гончарства, конкурсах художньої кераміки, днях ремесел, традиційних «Днях гончаря» й святах народної творчості, що відбувалися в Україні.

   Упродовж творчого шляху Михайло Єгорович створив безліч прекрасних глиняних творів, без яких сьогодні неможливо уявити мистецькі здобутки Опішного.

   Перша персональна виставка Михайла Китриша, на якій експонувалося близько 140 глиняних творів, відкрилася в Полтавському краєзнавчому музеї 1984 року. З того часу майстер підтримує тісні зв’язки з музеями України. Його роботи зберігаються в музеях Дніпропетровщини, Донеччини, Запоріжжя, Київщини, Полтавщини, Львівщини, Харківщини тощо. Найбільша збірка глиняних робіт гончаря нині знаходиться в Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному – близько 400 одиниць збереження, основна частина яких передана самим автором.

   Також роботи майстра прикрашають колекції музеїв у Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі (Російська Федерація), чисельні приватні збірки. Михайло Китриш зауважив: «…якщо робота зберігається в музеї чи в якійсь оселі, то, значить, вона комусь потрібна».

   

Хочеться відмітити, що в художній кераміці Опішного немає рівних Михайлу Китришу. У творчій роботі майстра на першому місці завжди стояв традиційний для гончарства Опішного посуд у вигляді левів, баранів, коней, биків, птахів. Його звірі – то справжнє чудо української зооморфної пластики. Також майстер уміло виготовляв традиційний посуд і ритуальну скульптуру.

   Чисельні твори Михайло Єгорович створив спільно з дружиною Галиною Сергіївною, яка досконало володіє технікою підполив’яної мальовки.

   Нині майстер перебуває на заслуженому відпочинку і, на жаль, через хворобу уже кілька років не працює, хоча останнім часом намагається ліпити глиняних півників.

  Творчість Михайла Китришa – визначне явище українського мистецтва. Роботи його є класичними зразками сучасної народної кераміки. Дослідники мистецтв, згадуючи про спадок майстра, відзначають надзвичайну різноманітність, вишукану декоративність, барвистість його творів. Традиційні за формою й побутовим призначенням вироби у творчій інтерпретації автора приваблюють безпосередністю, щирістю, позначені поетичним світосприйняттям гончаря.{jcomments on}

Оксана Ликова,

керамолог

 
 
 
 

 

Замовити екскурсію